Szerdócz J. Ervin rabbi: Isten rendeleteinek ignorálása, sokunkban bűntudatot okoz

2022. Május 26. / 16:30


Szerdócz J. Ervin rabbi: Isten rendeleteinek ignorálása, sokunkban bűntudatot okoz

Isten rendeleteinek ignorálása, sokunkban bűntudatot okoz. Olyan is volt, hogy érezték bőrükön, hogy a végzet Demoklesz kardjaként lebegett felettük. A bibliai kor emberei, „az ég” csapásaként értelmezték, ha késett az eső – írja az újpesti főrabbi az aktuális Behukotáj hetiszakaszunk kapcsán.

Ha törvényeim szerint jártok és parancsolatjaimat megtartjátok és teljesítitek, akkor én megadom esőzéseteket a maga idejében…” (Mózes 3. 26.3-4.)

Berésit rábbá 48:7-ben Rabbi Elázár érdekes magyarázatot ad a „ha törvényeim szerint jártok” kérdésére. A világ rendje, – magyarázza, – hogy a király meghoz egy rendeletet. A rendeletet ő, a király hozza, de nem mindig tartja önmagára is érvényesnek. Ha jókedve úgy tartja, ő is betartja, ha nem akkor csak alattvalóival tartatja be. Isten a világ Királya ezzel szemben az általa hozott rendeleteket elsőként hajtja végre…. Rabbi Elázár kérdezi: Hogyan kell ezt értelmezni? 

Elrendeltem, amint írva van, – válaszolja Isten. 

„Ősz ember előtt állj fel, és tiszteld az öreg arcát, félj Istenedtől, én vagyok az Örökkévaló” (19:32). És Én, a világ Királya, első voltam, végrehajtottam az ősz ember előtti felállás parancsát: „És megjelent neki az Örökkévaló, Mámré terebiniusainál, amidőn ő (Ábrahám) ült a sátor bejáratánál, mikor a nap a legmelegebben sütött.” (Mózes 1. 18.1.) … meglátogattam Ábrahámot, körülmetélése utáni lábadozásában ….

Lássuk be, hogy az ember természete olyan, hogy nem mindig kellemes számára „törvény szerint járni”. A parancsolatok, Isten rendeleteinek ignorálása, sokunkban bűntudatot okoz. Olyan is volt, hogy érezték bőrükön, hogy a végzet Demoklesz kardjaként lebegett felettük.

A bibliai kor emberei, „az ég” csapásaként értelmezték, ha késett az eső.

„ …a bűnbánat, az ima, és a jótékonyság elháríthatják a rossz végzést” (Nagyünnepi imarészlet)

Bűnbánatot gyakoroltak, esőért imádkoztak, jótékonykodtak és mégsem jött eső. Beteljesedett a végzet? fellobbant Isten haragja? Isten „elzárta az eget, hogy ne legyen eső és a föld nem adja majd meg termését….” (Mózes 5. 11.17.) – kérdezték egymást… Igen! Mert az imában az „elháríthatják” feltételes módban van írva….

Lehet-e befolyásolni Isten döntését?

Talmud Táánit 23a.: Mestereink tanították: „Egyszer Ádár hónap nagy része elmúlt és eső egyáltalán nem esett. Ekkor küldtek Chonihoz, a „körhúzóhoz”: Imádkozzál, hogy eső essen! Imádkozott, de nem esett eső. Ekkor húzott egy kört és belépett a közepébe, azon módon, ahogy Habakuk, a próféta tette, ahogyan írva van: „őrhelyemre állok, odaállok a bástyára” (Hab. 2/1.) Mondta Isten előtt: „Világ ura, gyermekeid rám irányítják tekintetüket, mert olyan vagyok előtted, mint a házad gyermeke. Esküszöm a Nagy Nevedre, hogy én innen nem mozdulok, amíg gyermekeiden nem könyörülsz. Ekkor csepegni kezdett az eső. Tanítványai mondták neki: Mester rád tekintünk, nem akarunk meghalni: nekünk, úgy tűnik, hogy az eső csak azért estik, hogy esküdet feloldja. Ekkor mondta: Nem így kértem, hanem esőt a gödröknek, árkoknak és barlangoknak. (Értsd: hogy annyi eső essen, hogy megtöltse a ciszternákat) Erre hevesen esett, mígnem minden egyes csepp olyan nagy volt már, mint egy hordó nyílása. 

A bölcsek úgy ítélték, hogy egyetlen csepp sem volt kevesebb, mint egy log. (egy log kb. fél liter) Tanítványai mondták neki: Mester rád tekintünk és nem akarunk meghalni: Nekünk úgy tűnik, hogy az eső csak azért esik, hogy a világot megsemmisítse. Ekkor mondta: Nem így kértem, hanem jóleső, áldásos és adakozó esőt! Erre úgy esett, ahogy illik, míg az egész nép az eső miatt fel nem mászott a Templom-hegyre (nehogy belefulladjanak). Mondták neki: Mester, ahogy imádkoztál, hogy essen, úgy imádkozzál azért is, hogy abbamaradjon. 

Azt mondta: Úgy hagyományozták rám, hogy jó dolog túlméretezése miatt ne imádkozzam. Ennek ellenére hoztak neki egy bikát hálaáldozatnak. Mindkét kezét rá támasztotta és mondta előtte: Világ ura, néped Izrael, akit Egyiptomból kivezettél, nem tud sem a jó túlméretezésben, sem a büntetés túlméretezésben létezni. Legyen meg az akaratod, hogy az eső befejeződjön és a világ felépüljön! Azonnal fújt a szél, a felhők szétoszlottak és az izzó nap felsütött. A nép kiment a földre szedett szarvasgombákat és gombákat.

Ekkor Simon ben Satach küldött érte: Ha nem lennél Choni, akkor kiterjeszteném rád a kiközösítést. Még ha ezek az évek olyanok lennének, mint Elijachu (Illés próféta) évei (amikor nagy szárazság volt), amikor az esők kulcsai Elijachu kezében voltak- nem találnád, hogy az Ég Ura neve általad lett megszentségtelenítve? De mit tegyek veled, amikért te vétkeztél a Mindenható előtt és Ő mégis teljesíti az akaratodat, mint egy gyerek, aki az apja ellen vétkezett és ő mégis teljesíti az akaratát? Rólad mondja az írás:” Örvendezik apád és anyád, aki szült téged vígad” (Péld. 23/25.)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Együtt a „három jiddise mame”  – micsoda trió!
Mazsihisz hírek
Nyitott délután a Debreceni Zsidó Negyedben