Szerdócz J.
Ervin rabbi: A rossz ösztön olyan, mint a bűn

2022. Június 09. / 14:43


Szerdócz J. Ervin rabbi: A rossz ösztön olyan, mint a bűn

Honnan ismerjük fel, hogy Isten segített? Onnan, – válaszolta Cwi Hersch rabbi, – hogy a békét fogod érezni szívedben! – írja az újpesti főrabbi az aktuális Nászó hetiszakaszunk kapcsán.

„Így áldják meg Izrael fiait”. (Mózes IV. 6/23)

Talmud Bává Kámmá 110b. szerint a „papi” rendhez tartozó kohénok, a Cádok család leszármazottjai, huszonnégy juttatást kaptak. Midras Bamidbar Rabba11.3. szerint a kohénok panaszkodtak Istennél, hogy huszonnégyes szám a héber írásban (kád), ami edényt jelent. Az találtatik: „hiszen olyanok vagytok a kezemben, mint az agyag (edény) a fazekas kezében” (Jeremiás 18/6.) Ez nem vet jó fényt a szolgálatot tevő kohénokra, gondolták. Ezután az Örökkévaló még egy juttatásban részesítette őket: ők áldhatták meg Izrael fiait. Erre utalást is találunk.A Midras folytatásában olvassuk, hogy az áldás így hangzik:„Áldjon meg téged…” – fiúgyerekkel „és őrizzen meg téged…” – lánygyerekkel! (uo. 11/5.)

Mi a különbség? Ben Szira rabbi mondja: „akinek lánygyermekei vannak, az sohasem alszik nyugodtan, mert állandóan felügyelni kell lányaira, hogy ne keveredjenek bajba” (Szanhedrin 100.)

Bamidbar Rabba más értelmezései az áldásról: „Áldjon meg téged…” – vagyonnal „és őrizzen meg téged…” – annak elvesztésétől! (uo. 11/5.)

„Severus római császár magához rendelte Arám (Szíria) helytartóját és megajándékozta egy láda arannyal. A helytartót visszaúton Arám országába, rablók támadták meg és elvették minden aranyát. Mit mondott erre Severus? „Hatalmamnál fogva adhatok neked, de nem vagyok képes vigyázni rád, hogy ki ne raboljanak!” Az Örökkévaló az, aki nemcsak adja a vagyont, de meg is őrzi, hogy ne történjen semmi baj vele…”

Harmadik értelmezés: „Áldjon meg téged…” – jó természettel „és őrizzen meg téged…” – a Rossz Ösztöntől! (uo.)

A „Rossz Ösztön” ugyanis kikerget a világból. „Az ember rossz ösztöne nap, mint nap erőt vesz rajta, és ha Isten nem segítené, nem lenne képes legyűrni azt…” (Szukot 52a).

Hogyan lehet felülkerekedni a Rossz Ösztönön? Hiszen a Rossz Ösztön olyan, mint a bűn: „ajtódnál hever…, de te uralkodjál rajta.” 

Mi a megoldás? Bölcs Salamon király tudja a választ: „Az Örökkévalóban bizakodhatsz, és Ő megőrzi lábad a csapdától” (Péld. 3/25.)

A zydaczowi Cwi Hersch tanította: „Isten úgy szól minden emberhez, ahogy egykor Mózeshez szólt: „Oldd le a te saruidat” (Mózes II. 3/5.) „…vesd le rossz megszokásaidat melyek lábaidat megbéklyózzák!” és felismered, hogy az a hely, ahol ép állsz, a helyzet, amiben éppen vagy, szent és Isten akarata. Nincsen olyan hely, nincs olyan létállapot, amelyben ne lehetne bárhol és bármikor Isten szentséges segítséget várni és felismerni.

Ezért áll: „Fordítsa feléd az Örökkévaló az ő színét és adjon neked békét!” (Mózes IV. 6/26).

Honnan ismerjük fel, hogy Isten segített? Onnan, – válaszolta Cwi Hersch rabbi, – hogy a békét fogod érezni szívedben!

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek