Pészach szombatja – további szép ünnepet és jó szombatot kívánunk

2021. Április 02. / 13:12


Pészach szombatja – további szép ünnepet és jó szombatot kívánunk

Kedves olvasóink, hittestvéreink, a Szombat szent ünnepe ma este 6 óra 56 perckor köszönt be hozzánk és a sábesz kimenetele után rögtön beköszönt pészach utolsó napja. Az ünnep nyolcadik napja vasárnap (április 4.) este 8 óra 4 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. jó Szombatot és további szép ünnepet kívánunk!


A pészach utolsó napjai a Vörös-tenger bezárulását idézik, azt, hogy mi megmenekültünk, szegény ellenségeink viszont odavesztek.

Ezért nem mondunk ilyenkor, ezekben a napokban csak fél-Hallélt, nem magasztaljuk örömmel az Örökkévaló Istent. Hiszen, kérdezi a hagyomány, hogyan örülhetnénk felhőtlenül a szabadságnak mások pusztulása árán?

Az egyiptomiak tekintélyes sereggel eredtek Izrael nyomába, azzal a céllal, hogy újra szolgaságba kényszerítsék őket. Hogy akik Istent megtalálták, visszatérjenek az emberek szolgálatához. Pedig már nem volt visszaút – ezért volt fontos, hogy be is záruljon mögöttünk a Vörös-tenger. Immár nincs módunk választani, rabok legyünk-e vagy szabadok többé. Csak szabadok lehetünk.

A szabadság mindig veszélyeztetett és védelemre szorul, meg is kell védenünk a mindenkori Egyiptom ellen. Bele kell gázolni a vízbe bízva abban, hogy szétválik, meg kell tenni az első lépést – aki nem lép ki a hit bizonytalanságába, annak a Jóisen sem tud segíteni.

Nem szabad megadnunk magunkat ellenségeinknek, harcolnunk kell ellenük és meg kell védenünk a kiszolgáltatottakat. Mindenképpen. De harcolni valaki ellen és örülni bukásának mégsem ugyanaz. Nem kell szeretnünk ellenségeinket, de együtt kell éreznünk velük. Ezért van más helyiértéke ezeknek a napoknak. Mert a feladat még bonyolultabb: már akkor, amikor harcolunk ellenük, együtt kell éreznünk ellenségeinkkel, hogy legyen módunk egyszer megegyezni, megbékélni velük. Készen kell tartanunk erre a szívünket, ezzel az együttérzéssel.

Az Omer-számlálás napjai telnek éppen, a gyász napjai összevegyülnek szabadságunk idejének örömnapjaivá, meg kell osztanunk szívünket, mint olyan sokszor, gyász és öröm, fájdalom és remény között. Hétköznapjaink most különösen, de amúgy is mindig érzelmi libikókák, egyensúlyba kell hoznunk őket. Ez az időszak ezt gyakoroltatja be velünk, a győzelem és az együttérzés, az öröm és a gyász, a tisztánlátás és a remény kettősségének megtapasztalását.

Tanuljunk meg szembenézni ellenségeinkkel, legyőzni és, ha lehet, megkímélni őket. Boldog ünnepet!

Pészachi időpontok hétvégére

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek