Ma este beköszönt Jom Kipur, a bűnbocsánat napja

2021. Szeptember 15. / 08:22


Ma este beköszönt Jom Kipur, a bűnbocsánat napja

Ma este 18 óra 38 perckor jön be, és holnap este 19 óra 40 perckor megy ki Jom Kipur ünnepe, a bűnbocsánat, az engesztelés napja, amikor a vallásos zsidóság egész napos böjtöt tart. Könnyű böjtöt hittestvéreinknek, legyenek bepecsételve az Élet Könyvébe!


A Jom Kipur az engesztelés, a bűnbocsánat napjának héber neve, de Magyarországon – az egész napos böjt miatt  – „hosszú napnak"-nak is nevezik.

Az este a Kol Nidré (minden fogadalom) dallamaival kezdődik. Az arameus nyelven írt szöveg nem ima, hanem a annak kinyilvánítása, hogy minden fogadalom, amelyet  a zsidó ember – nem az emberek felé – tesz, az legyen semmis. 

A Kol Nidrét a babilóniai gáonok említik először a Vlll. században. Valószínűleg Palesztinában keletkezett és a szövege ott héber volt. C. H. Gordon említ arameus fordulatokat a Talmud korának babilóniai varázsszövegeibol, amelyek már megtalálhatók a Kol Nidrében. 

A Kol Nidré a dallamának köszönheti népszerűségét, amely német nyelvterületen keletkezett több mint hatszáz évvel ezelőtt, majd a XIX. és XX. században Max Bruch és Arnold Schönberg feldolgozásában tovább hódított. 

A böjt befejezését a Neila (záróima) végén felhangzó sófár hangja jelzi.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Merényletre készültek egy német zsinagóga ellen

Kommentek