Ma este beköszönt Jom Kipur, a bűnbocsánat napja

2021. Szeptember 15. / 08:22


Ma este beköszönt Jom Kipur, a bűnbocsánat napja

Ma este 18 óra 38 perckor jön be, és holnap este 19 óra 40 perckor megy ki Jom Kipur ünnepe, a bűnbocsánat, az engesztelés napja, amikor a vallásos zsidóság egész napos böjtöt tart. Könnyű böjtöt hittestvéreinknek, legyenek bepecsételve az Élet Könyvébe!


A Jom Kipur az engesztelés, a bűnbocsánat napjának héber neve, de Magyarországon – az egész napos böjt miatt  – „hosszú napnak"-nak is nevezik.

Az este a Kol Nidré (minden fogadalom) dallamaival kezdődik. Az arameus nyelven írt szöveg nem ima, hanem a annak kinyilvánítása, hogy minden fogadalom, amelyet  a zsidó ember – nem az emberek felé – tesz, az legyen semmis. 

A Kol Nidrét a babilóniai gáonok említik először a Vlll. században. Valószínűleg Palesztinában keletkezett és a szövege ott héber volt. C. H. Gordon említ arameus fordulatokat a Talmud korának babilóniai varázsszövegeibol, amelyek már megtalálhatók a Kol Nidrében. 

A Kol Nidré a dallamának köszönheti népszerűségét, amely német nyelvterületen keletkezett több mint hatszáz évvel ezelőtt, majd a XIX. és XX. században Max Bruch és Arnold Schönberg feldolgozásában tovább hódított. 

A böjt befejezését a Neila (záróima) végén felhangzó sófár hangja jelzi.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek