Hanuka online, csakazértis: ünnepi programkavalkád 5781/2020

2020. December 07. / 16:58


Hanuka online, csakazértis: ünnepi programkavalkád 5781/2020

Idén az egyik legszeretettebb ünnepünk, a Hanuka a koronavírus járvány miatt az online térbe költözik, de ünnep lesz, sok-sok programmal. Folyamatosan frissülő ajánlónkból megtudhatják, hogy hol és mikor lesznek a különböző online ünnepi rendezvények. Ami mindenütt közös: a gyertyagyújtás és fánk (persze, ez csak otthon). 

A Hanuka idén december 10. estétől december 18. estéig, a szombat bejöveteléig (a zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hónap 3-ig) tart.

A nyolc napos Hanuka a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet. Maga a Hanuka szó felszentelést jelent, s arra utal, hogy a hellén hódítók ellen a Makkabeusok által folytatott szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi szentélyt újra felszentelték. Az ünnepi gyertyatartó első lángját december 10-én este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 17-én este kell meggyújtani.

Az ünnep alkalmából összegyűjtöttük a ránk váró programokat, és ajánlónkat, a beérkező információk alapján, folyamatosan frissítjük! Minden kedves olvasónknak: Hág Urim Száméách! – örömteli hanuka ünnepet kívánunk!

December 10. csütörtök

16 óra / Zsidók a kanapéról 2.0 – Felfaljuk a Hanukát (live), a Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány programja. Az esemény Facebook oldala ide kattintva tekinthető meg

17 óra / Első gyertyagyújtás a Dohány utcai zsinagógából a Mazsihisz Facebook-oldalán. Az esemény ide kattintva érhető el.

Rabbikepzo_kántorkoncert-jav-1.jpg

18 óra / Online kántorkoncert hanuka első napján – ünnepeljünk és énekeljünk együtt
Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem kántorainak, kántorhallgatóinak ünnepi koncertje a MÁV szimfonikusok közreműködésével. Ünnepi gondolatok: Darvas István főrabbi. Fellépő kántorok: Fekete LászlóZucker ImmánuelBudai MiklósRudas Dániel. Kántorhallgatók: Fekete DánielDési TamásFekete DánielHeindl Péter. Előimádkozó: Raáb Gábor. A MÁV Szimfonikusokat vezényli: Dobszay Péter karmester, közreműködik Neumark Zoltán zongoraművész. A koncert a Mazsihisz Facebook-oldalán és az OR-ZSE Youtube-csatornáján tekinthető meg.

December 11. péntek

11.30 óra / A második láng meggyújtása és szombatfogadás a Benjamin óvodából Verő Tamás főrabbival (Facebook-live), kincskeresés, gyerekkacaj, ünnep, lángok, fánk. Az esemény a Mazsihisz Facebook-oldalán követhető.

14 óra / Ünnepi gyertyagyújtás PécsrőlMazsihisz Facebook-oldalán.

December 12. szombat

17 óra / Ünnepi gyertyagyújtás SopronbólMazsihisz Facebook-oldalán.

17 óra / Hanuka lángja az Ábrahám sátrában (Facebook-live), a Hunyadi téri Zsinagóga szervezésében. A lángok mögötti remények és vágyak máig tartó hatása. Házigazdák: Sturovics Andrea és Fináli Gábor. Közreműködik az Ábrahám fiai zenekarAz esemény itt érhető el.

17 óra / Hanukai online hangverseny a Goldmark-teremből
Fellépők: Zucker Immanuel, Fekete László, Rudas Dániel kántorok. Zenei vezető: Neumark Zoltán, zongoraművész. Házigazda: dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija.  A közvetítést a Dohány körzet Facebook-oldalán tekinthetik meg. Az esemény elérhető itt is: Zoom: 389-906-7799, password: dohany. 

hanuka-kántor-nyíregyháza.jpg

18.30 óra / Online kántor-kívánságkoncert
Közreműködnek: Teszter Nelli – zongoraművész, dr Kurucz Ákos – vallási vezető és dr. Nógrádi Gergely – főkántor. Bárki megírhatja kedvenc dalának, dalainak a címét. A kívánságokat a szervezők a nyirzsido@gmail.com e-mail címre várják, 2020. december 18. kedd este nyolc óráigA koncert a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Facebook-oldalán tekinthető meg. 

20 óra / Családi hanuka kvíz
A játékhoz két okos eszköz használatát javasoljuk! A nyereményeket a JCC Budapest - Bálint Ház biztosítja. Játékmester: Miklós Dóri, a zsblog.hu főszerkesztője. Az eseményen regisztráció után lehet részt venni / regisztrálni ide kattintva lehet.

December 13. vasárnap

17 óra / Ünnepi gyertyagyújtás SzékesfehérvárrólMazsihisz Facebook-oldalán.

hanukai-koncert-ábrahámfiai.jpg

18 óra / Hanukai online (live) koncert a Hunyadi téri és a Bethlen téri zsinagóga közös programja a Mazsihisz Facebook-oldalán. Közreműködnek: Fináli Gábor rabbi – ének, Klavanszij Anatolij – ének, Darvas Kristóf – tangóharmonika, Kardos Dániel – gitár és Deutsch Péter – rabbi. A koncert ide kattintva nézhető meg.

20 óra / Hanukatalizátor-díj ünnepélyes átadó (Facebook-live) a Bálint Házból
Az esemény ide kattintva követhető.

December 14. hétfő

17 óra / Ünnepi gyertyagyújtás Miskolcról Mazsihisz Facebook-oldalán.

18 óra / Főzzünk Fűszeres Eszterrel (online program) – Hanukai fánk
Ha Hanuka, akkor fánk és, ha fánk, akkor ki más is lenne alkalmasabb, hogy megtanítson minket hanukai fánkot sütni, mint Fűszeres Eszter. Jó főzést! Jó étvágyat! A program a Csányi5 Facebook-oldalán érhető el

18 óra / A Komáromi Zsidó Hitközség idén online tarja hanukai ünnepségét
Vendégeink: Schönberger András, pécsi főrabbi és Daniel Mayer, rabbi Prágából. Lesz közös gyertyagyújtás Rudas Dániellel, a Dohány utcai zsinagóga főkántorával és meglepetés. A program a zoom felületén kerül megrendezésre, amelyet ide kattintva lehet elérni. Mindenkit szeretettel várunk!

20 óra / Fritz Zsuzsa hanukai története fiataloknak a  mesét elmondják a Hanoár Hatzioni Magyarország madrichjai , amely Mazsihisz Facebook-oldalán tekinthető meg.

December 15. kedd

17 óra / Ünnepi gyertyagyújtás GyöngyösrőlMazsihisz Facebook-oldalán.

20 óra / Ismerd meg velünk hagyományainkat: Hanuka Toronyi Zsuzsával
Az esemény online, Zoom-on zajlik. További részletek ide kattintva

December 16. szerda

17 óra / Ünnepi gyertyagyújtás GyőrbőlMazsihisz Facebook-oldalán.

18 óra / Zsidó nők és a divat – Czingel Szilviával Borgula András beszélget Csányi5 szervezésében (online esemény). Czingel Szilviával A női test alakváltozatai című könyve apropóján Borgula András, a Gólem Központ művészeti vezetője beszélget, zsidóságról, szépségről, zsidó szépségről. A beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

December 17. csütörtök

17 óra / Ünnepi gyertyagyújtás a Dohány utcai zsinagógábólBudapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Mazsihisz Facebook-oldalán.

18 óra / Kávéházak a zsidó negyedbenSaly Noémi előadása a Csányi5 szervezésében.  Az előadás a videó a premier után bármikor megtekinthető a Csányi5 Facebook-oldalán.

December 18. péntek

13 óra / Hanuka a nagyvilágban: magyar zsidók online ünnepi találkozója
Így ünnepeltünk idén Budapesttől-Kolozsvárig, Szabadkától-New- Yorkik, a videós összefoglaló megtekinthető a Mazsihisz Facebook-oldalán.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Hegedűs Gyula (Csáky) utcai zsinagóga körzet online gyertyagyújtásai az ünnep nyolc napján.
Az eseményekre a körzet zoom platformján lehet csatlakozni. Zoom iD szám: ID szám: 6579029560. Password: 917838
December 10, csütörtök. 17:30 óraBiczó Tamás gyertyagyújtása
December 11, péntek, 14:30 óraDavidovics László gyertyagyújtása
December 12, szombat este, 17.00 óra – vendég: Kardos Péter főrabbi
December 13, vasárnap este 17:30 óra – közös gyertyagyújtás a Csicsergőkkel, (Talmud Tórások) Schöner Alfréd gyertyagyújtása
December 14, hétfő este, 17:30 óra – vendég: Totha Yoel Péter főrabbi
December 15, kedd este, 17:30 óra – vendég: Dr. Frölich Róbert főrabbi
December 16, szerda este, 17:30 óra – vendég: Schönberger András főrabbi
December 17, csütörtök este, 17:30 óra – vendég: Dr. Verő Tamás főrabbi

🕎

Hanukai fotópályázat a Komáromi Zsidó Hitközség és zsblog.hu szervezésében (online esemény)
Unod az otthonlétet és kreatívkodnál egy kicsit? Mi most remek alkalmat biztosítunk erre. Elő a fényképezőkkel, telefonokkal! Beküldési határidő: 2020. december 18. péntek. További részletekért kattints ide.

szuperrabbi-2020.jpg

Hanukai Szuper Rabbi Verő Tomival
Gyertyagyújtás és ajándéksorsolás minden este fél 9 órakor (kivéve péntek estét). Gyújts, játssz és nyerj a Szuper rabbival. Idén a Szuper Rabbi a szerencsét viszi a házhoz azoknak, akik együtt gyújtják meg vele a 🕯gyertyákat minden este 20.30 órakor (pénteken 14:30 óra).  A játékszabályokat minden hívás elején elmondjuk. Részletek ide kattintva.

Frankel zsinagóga
Minden este közös online ima, tanulás, tanítás, és hanukai gyertyagyújtás minden este 7 órakor (péntek kivételével) a közösség Facebook-oldalán.

Dohány utcai zsinagóga körzet
Hanukai gyertyagyújtás mindennap a zoom platformján keresztül (A Dohány zsinagóga közösségének szóló esemény, de bárkit szívesen látnak az alábbi elérhetőségen keresztül. Zoom: 389-906-7799, password: dohany. 

Bét Jehuda és a Bét Sálom zsinagóga körzet közös programja
Minden este online ima és gyertyagyújtás, (A Bét Jehuda és a Bét Sálom zsinagóga közösségének szóló esemény).

Páva utcai zsinagóga
Minden este online gyertyagyújtás a skype platformján keresztül, a gyertyagyújtások után tanulás. A körzet nyilvános Facebook oldalán minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők

hanuka-zsidókultúra-2028.jpg

Gyertyagyújtás és Koncertek Minden este 20.30 órától
A Zsidó Kultúra 2028, a Negyed7Negyed8, a Marom Budapest és a Dor Hadas Budapest szervezésében. Minden nap egy-egy meghívott művész/kurátor otthonában gyűlnek össze a gyertyagyújtásra, és utána tehetséges zenészek élő zenéjét hallgathatjuk. A programok ide kattintva érhetők el.

Nyíregyházi Hanukai Online Fesztivál (Facebook-live)
Koncertek, előadások, kiállítások, ünnepi kántorkoncert. A programok a Nyíregyházi Zsidó hitközség oldalán tekinthetők meg, minden nap délután 4 órától és este 7 órától. A részletes program ide kattintva érhető el

Jiddis Kulturális Fesztivál Amerikából online
A részletes program ide kattintva tekinthető meg.

A fenti lista a teljesség igénye nélkül készült, az összeállítás a beérkező információk alapján folyamatosan frissül. Kérjük, hogy az újabb programokat a szerkesztoseg@mazsihisz.hu e-mail címre küldjék word formátumban. (Köszönettel: Deák Andrea – a szerk.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek