Gyász- és böjtnap van Gedáljá helytartó meggyilkolásának emlékére

2020. Szeptember 21. / 11:15


Gyász- és böjtnap van Gedáljá helytartó meggyilkolásának emlékére

Ma van Tisré hónap harmadik napja, egyben az új zsinagógai esztendő első böjtje, amikor arra emlékezünk, hogy Nebukadneccar babiloni király által a zsidók fölé kinevezett helytartó, Gedáljá ben Ahíkám gyilkosság áldozata lett Jeruzsálemben. Erre tragédiára emlékezve ma gyász- és böjtnap van a zsidóságban, a böjt kimenetele: szeptember 21, este 7 óra 13 perc.


A Tanachban a Királyok Második Könyve számol be Gedáljá ben Áhíkám helytartó meggyilkolásáról, amely Nebukadneccar babiloni király uralkodása (i. e. 605-562) alatt történt. A király először 597-ben támadta meg Jeruzsálemet, majd a szent várost i. e. 586-ban hosszú ostrom után elfoglalta, a Szentélyt lerombolta, és a zsidók jelentős részét erőszakkal áttelepítette Babilonba. 

A Júdeában a mezőgazdasági termelés fenntartására meghagyott zsidó közösség élére a király kinevezte Gedálját, akit az utolsó júdeai király családjából származó Izmáel egy újévi ünnepségen meggyilkolt. A júdeai zsidók a babiloni király haragjától tartva Egyiptomba menekültek, de ott sem maradhattak biztonságban, hiszen Nebukadneccar hamarosan betört Egyiptomba, és seregei a menekült zsidókat elpuszították. 

A Tanach így ír erről: „Nebukadneccar, Babilónia királya a Júda országában maradt nép fölé, amelyet meghagyott, Gedalját, Ahíkám fiát, Sáfán unokáját nevezte ki helytartónak. Amikor meghallották a csapatparancsnokok és embereik, hogy Babilónia királya Gedalját nevezte ki helytartónak, elmentek Gedaljához Micpába, mégpedig Jismáél, Netanjá fia, Jóhánán, Káréah fia, a netófái Szerájá, Tanhumet fia meg Jaazanjá, Maakáti fia embereikkel együtt. Gedaljá megesküdött nekik és embereiknek, és így szólt hozzájuk: Ne féljetek a káldeusok szolgáitól! Maradjatok az országban, és szolgáljátok Babilónia királyát, akkor jó dolgotok lesz! A hetedik hónapban azonban Jismáél, Netanjá fia, Elísámá unokája, aki királyi származású volt, elment tíz emberével, és levágta Gedalját, és az meg is halt. Levágták azokat a júdaiakat és káldeusokat is, akik ott voltak vele Micpában. Ezután fölkerekedett az egész nép apraja-nagyja a csapatparancsnokokkal együtt, és elmentek Egyiptomba, mert féltek a káldeusoktól".

Gedáljá helytartó meggyilkolása különösen tragikus történelmi időszakban, a Szentély lerombolása után történt. A böjtnap azért esik a tíz bűnbánó nap egyikére, hogy emlékeztesse a zsidóságot: a tragédiák során a zsidók számára az összefogás jelenthet kiutat, nem pedig a széthúzás és egymás elpuszítása.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek