Vissza 50 évvel: Irán istenellenesnek nyilvánította az izraeli high-techet

2020. Május 27. / 15:47


Vissza 50 évvel: Irán istenellenesnek nyilvánította az izraeli high-techet

Az 1979-es iráni forradalom évfordulójára, Ramadan e héten esedékes utolsó péntekjére időzítve az iráni parlament egyhangúlag elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja az országban a zsidó állammal való együttműködést, beleértve az izraeli informatikai – hardverek és szoftverek – használatát. A számítógépek, okostelefonok, más létfontosságú eszközök működtetése Isten ellen való bűncselekménynek minősül.

A The Times of Israel keserűen ironikus hangú cikkben számol be róla, hogy az Ali Hámenei ajatollah, legfőbb vallási vezető által irányított országban egészen elképesztő törvényt fogadtak el: betiltották az Izraellel kapcsolatba hozható technikai eszközöket, azaz lényegében mindent. „Normál” időszakban az izraeli forradalom évfordulója arra ad alkalmat az iszlám perzsa országban, hogy izraeli zászlókat égessenek, Izrael-ellenes beszédeket tartsanak, s ennek kapcsán  biztosítsák a nemzetközi közösséget róla, hogy mindez a szeretet jegyében történik és nem szolgálja a rezsim „békeszerető” vezetőinek az érdekeit, akiknek természetesen eszük ágában sincs nukleáris fegyvereket fejleszteni.

Az idei év azonban változást hozott az „ünneplésben”, ami elsősorban annak a COVID-19 vírusfertőzésnek a következménye, amit az iráni rezsim Izrael és az USA nyakába varr, és ami lehetőséget adott arra, hogy a hatalom hétfőn elfogadjon egy Izrael-ellenes törvényt. Az új jogszabály megtilt minden, a „cionista rendszerrel” való együttműködést, és felszólítja az iráni szervezeteket, hogy az Izrael ellenes harchoz az ország nemzeti és nemzetközi kapacitását vegyék igénybe, továbbá megtiltja nekik az izraeli hardverek és szoftverek használatát.

A törvény ezzel évtizedekre visszaveti Iránt, hiszen ha a jogszabály szavait az országban nem tekintik üres szócséplésnek, akkor minden számítógépet azonnal le kell(ene) állítani, merthogy tele vannak izraeli chipekkel és más fejlesztésekkel. Igaz, Iránban nem is lesz szükség ennyi komputerre, ha az új törvény szellemében az internetet is leállítják – elvégre a Cisco cég révén a routerek is kapcsolatban állnak Izraellel. A következő lépés, hogy az irániaknak el kell(ene) dobniuk az okostelefonjaikat is, ugyanis azok sem léteznének izraeli innovációk nélkül.

Az már csak a hab a tortán, hogy mehet a levesbe szinte az egész bankszektor, az Iránba irányuló tengeri szállítmányozásról nem is beszélve, és akkor azt még nem is mondtuk, hogy az irániaknak le kell(ene) mondaniuk az autózásról is az autóiparban használt izraeli fejlesztések miatt, sőt a lista a kardiológiai eszközökkel is folytatható, hiszen Izrael ebben az egészségügyi szegmensben is az élen jár.

A cikk azzal zárul, hogy Ali Hámenei legfőbb vezetőnek le kell(ene) mondania a BMW-je használatáról is, hiszen a BMW a járműveik gyártásában évek óta együttműködik Izraellel. A BMW használata tehát mostantól Iránban: Isten ellenes vétek.

A The Times of Israel cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Vezetőink
Goldmann Tamás Mazsihisz-alelnök (1967)
Zsidó világ
Madrich: erzsébetvárosi fotósorozat zsidó lányokról

Kommentek