Palesztin-zsidó összefogás a nácik ellen

2021. Március 12. / 10:35


Palesztin-zsidó összefogás a nácik ellen

Habár a náci Németországtól a Közel-Keleten sokan azt várták, hogy Nagy-Britannia és Franciaország ellenében az arab függetlenségi törekvések mellé áll, a világháborúban mégis palesztinok ezrei harcoltak Hitler ellen. Mintegy tizenkétezer palesztin önkéntes katonának szegődött el a brit hadseregbe, és együtt küzdöttek a nácik ellen az ugyancsak önkéntes katonának állt zsidókkal. 


Az európai történelemben nagyon kevés szó esik a gyarmati katonák háborús törekvéseiről, ehhez képest mégsem elhanyagolható a gyarmatok szerepe a szövetségesek oldalán. Egyrészt ott van az Arab Légió, amely brit parancsnokság alatt harcolt a Közel-Kelet különböző részein (címlapképünkön a légió harcosai 1946-ban). Másrészt Franciaország észak-afrikai területeiről százharmincnégyezer algériai, hetvenháromezer marokkói és huszonhatezer tunéziai segítette Európa felszabadítását a náci megszállás alól – írja rendkívül izgalmas cikkében Perei Dóra a Rakéta.hu oldalon.

A Közel-Keleten egyesek éltették Hitler ideológiáját. A németek támogatói úgy gondolták, hogy Németország visszaadhatja számukra függetlenségüket, mivel nem úgy tűnt, hogy Nagy-Britannia és Franciaország a térségből való kivonulását tervezi. Palesztinában egyenesen megmentőként beszéltek a németekről. Közéjük tartozott Mohammed Amin al-Husszeini, aki 1921-ben Palesztina brit vezetőitől megkapta Jeruzsálem főmuftijának kinevezését, s  onnantól kezdve az arab nacionalizmus szószólója lett. Habár a britek 1937-ben eltávolították tisztségéből, Mohammed Amin al-Husszeini 1941 novemberében találkozott Hitlerrel is, ezen felül a második világháború idején folyamatos kapcsolatban állt Olaszországgal és Németországgal, és segítette a Waffen-SS tevékenységét.

A főmufti által kifejtett mozgalom ellenére palesztinok ezrei azonban nyíltan felszólaltak a nácibarát politika ellen, és fellázadtak a németek, különösen Adolf Hitler ellen. Mintegy tizenkétezerre tehető azoknak a palesztinoknak a száma, akik önkéntes katonának állt aka brit hadseregbe Észak-Afrikában és Európában. Főként az olasz hadszíntéren a második világháború idején sok esetben egymás mellett harcoltak a brit hadseregbe szintén önként jelentkező zsidókkal. 

David Motadel történész szerint a palesztin önkénteseknek egy része ideológiai okokból vállalta a feladatot, a többségnél azonban a pénzügyi előnyök domináltak, mivel a jelentkezők többsége szegény, a társadalom perifériájára élő falusi vagy városi polgár volt, aki a brit hadseregben olyan ellátáshoz juthattak, amire másutt nem lett volna esélyük.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek