Miért akarta a világ sok kormánya megszerezni Goldziher Ignác hagyatékát?

2021. December 16. / 18:11


Miért akarta a világ sok kormánya megszerezni Goldziher Ignác hagyatékát?

Alig hunyta le örökre a szemét Goldziher Ignác 1921-ben, a világ számos országának kormánya óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megszerezze a tudós felbecsülhetetlen információkat tartalmazó könyvtárát. A hagyaték végül Izraelben kötött ki – de hogyan, s milyen körülmények között? Erről tart előadást Samuel Thrope, az Izraeli Országos Könyvtár Iszlám- és Közel-Keleti Gyűjteményének kurátora.


„From Budapest to Jerusalem", azaz „Budapestről Jeruzsálembe" a címe Samuel Thrope minden valószínűség szerint igen izgalmas előadásának, amelyet december 21-én, kedden este 7 órától követhetünk nyomon az interneten. Az előadás arról szól, hogy miképpen sikerült Goldziher Ignác (1850-1921) tekintélyes méretű könyvtárát éppen Izraelnek megszereznie.

Amint az a programleírásban olvasható: amint a magyar zsidó származású Goldziher Ignác 1921-ben meghalt, a kormányok szerte a világon hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy megszerezzék a világhírű tudós különleges hagyatékát. Annál is inkább, mivel a maga korában Goldziher a világ vezető iszlamista tudósa volt, egyike azoknak, akik lefektették az iszlám tudományos kutatásának alapjait. 

A tudós úttörő jellegű munkásságát többek között az tette lehetővé, hogy Goldziher elképesztő mennyiségű forrást, könyvet, dokumentumot halmozott fel kutatásai során: könyvtára mintegy 6 ezer darab perzsa, arab, török, német, francia, angol és más nyelvű kiadványt tartalmazott többségében az iszlám kultúráról, valamint a héber nyelvű irodalom alkotásaiból.

Goldziher könyvtára Budapestről végül Jeruzsálembe került, ahol az Izraeli Országos Könyvtár és a Héber Egyetem iszlámtudományi gyűjteményének alapja lett. 

Samuel Thrope internetes előadásából megtudhatjuk, hogy a Goldziher-hagyaték hogyan kötött ki Jeruzsálemben, s kiderül az is, hogy a páratlan gyűjtemény miért volt oly fontos a cionista mozgalom számára. 

További részletekért kattintsanak erre a linkre, ahol regisztrálhatnak is az ingyenes programra. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek