Így hordták szét a „zsidóvagyont" – Alföldi Róbert olvassa föl Ungváry Krisztián írását

2024. Február 07. / 13:56


Így hordták szét a „zsidóvagyont" – Alföldi Róbert olvassa föl Ungváry Krisztián írását

„Zsidóvagyon" kiigénylés és újraosztás 1944-ben – ez a címe annak a YouTube-videónak, amelyben Alföldi Róbert színművész olvassa föl Ungváry Krisztián történész „Nagy jelentőségű szociális akció" tanulmányát. A videót a történész tette közzé a saját YouTube-csatornáján. Habár a felvétel csak tegnap került ki az internetre, már csaknem 7 ezren látták.
Íme:

Részlet Ungváry Krisztián tanulmányából: Az allamigazgatás legfelsőbb szintjén ugyan komoly változásokra került sor (41 főispánból 29-et leváltottak, és a polgármesterek kétharmadát kicserélték), de a közigazgatásban hivatalnokok százezrei vállalkoztak arra, hogy részt vegyenek polgártársaik szelektálásában és vagyonuk leltározásában.

További százezrek, sőt milliók húztak anyagi hasznot a deportálásból: kedvezményes áron vagy ingyen részesültek a Magyarországon maradt bútorokból, ruházatból, konyhai berendezésekből, megvásároltak vagy kibéreltek lakásokat és termőföldeket. 

Minden rendőrségi és csendőrségi hangulatjelentés arról számol be, hogy a zsidóság elkülönítése és vagyontalanítása a társadalom helyeslésével találkozik.

Csak egy kisebbség volt hajlandó arra, hogy életét is kockára tegye az üldözöttekért. A közigazgatásban a legtöbb esetben pontosan, sőt lelkesen hajtották végre az utasításokat, már az is kivételnek számított, ha valaki passzivitást tanúsított, mint például Kamenszky soproni polgármester, Jékey Ferenc Szabolcs -Szatmár megyei főispán, Tomcsányi Vilmos kárpátaljai kormánybiztos, Schilling János nagyváradi polgármester és Örményi Antal gyergyószentmiklósi rendőrkapitány viszont tiltakozásképp lemondott posztjáról".

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek