A hét műtárgya: Emléklap az Egyenlőségnek

2021. December 17. / 12:19


A hét műtárgya: Emléklap az Egyenlőségnek

A Magyar Zsidók Egyesületének ezüstlemezre vésett emléklapját az Egyenlőség című lap akkori főszerkesztője, Szabolcsi Lajos helyezte el a lap bábáskodásával megszületett Magyar Zsidó Múzeum gyűjteményében 1933-ban. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a pénteki magazinjában ezt emelte ki a hét műtárgyává.


Az emancipálódó zsidó közösség legbefolyásosabb sajtóorgánuma, a Bogdányi Mór által 1881-ben alapított Egyenlőség már az 1882-es tiszaeszlári vérvádper idején jelentőssé vált azzal, hogy rendszeresen tudósított a per tárgyalásáról. Szabolcsi Miksa, majd fia, Lajos főszerkesztősége idején a lap országos visszhangot kiváltó cikkeivel a neológ zsidó közélet megteremtőjévé és irányítójává vált – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában. 

Az Egyenlőség hasábjain merült fel először egy magyar zsidó múzeum létrehozásának gondolata is. 1938-as betiltásáig a lap rendszeresen közölt a múzeummal, a múzeumi gyűjtemény fejlődésével kapcsolatos cikkeket. 1930-ban az újság félszázados jubileumát nyolcnapos ünnepségsorozattal köszöntötték, amelyen szinte minden hitközség és zsidó egyesület részt vett.

unnamed.jpg

A gratuláló levelek ezrei között kapta a szerkesztőség a Magyar Zsidók Egyesületének ezüstlemezre vésett emléklapját, amelyet az akkori főszerkesztő, Szabolcsi Lajos helyezett el a lap bábáskodásával megszületett Magyar Zsidó Múzeum gyűjteményében 1933-ban. 

A tárgy adatlapja ITT elérhető.

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Öt halálos áldozata van két tel-avivi merényletnek
Mazsihisz hírek
Mentőgépkocsit vásárolt adományokból a Szeretetkórház

Kommentek