Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (79. rész) – Színésznők kisebb szerepekben 1.

2021. Szeptember 11. / 20:20


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (79. rész) – Színésznők kisebb szerepekben 1.

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Farkas Erzsébet Film Színház Irodalom 1941. május (002).jpg

Sorozatom ezen számában olyan fiatal színésznőkről emlékezem meg, akikről egyelőre nagyon kevés adatot, sajtóhírt találtam. Sokukról még az elemi adatok: a születési és/vagy a halálozási idők is hiányoznak. Közülük azokat válogattam be, akikről legalább egy fotót (újságfotót) sikerült találnom.

Farkas Erzsébet /Erzsi/ (? - ?)

1939-ben az Újság több rövid sajtótudósításában bukkant fel, egy hangsúlyozotton fiatal színésznő neve. Farkas Erzsébet fellépett áprilisban a „Holnap” nevű zsidó egyesület irodalmi estjén, majd májusban és decemberben a PIH (Pesti Izraelita Hitközség) egyik ifjúsági csoportjának rendezvényén, júniusban a „Fiatalok Színpada” bemutatóján a Zeneakadémia kamaratermében

Egy-két évvel később a lapok többször is beszámoltak az Országos Színészegyesület operettszakos növendékei, közöttük Farkas Erzsébet fellépéseiről. Így lelkendezett 1941 februárjában a Színházi Magazin : „… találunk még a csokorban másokat is. Farkas Erzsébetet, ezt a kicsattanó bazsarózsát”.

Az OMIKE Művészakcióban 1941 májusában lépett először színpadra Szabolcsi Lajos: A király gyűrűje című mesejátékában, majd egy évvel később a fiatal színészek estjén tűnt fel. 1943-ban játszott Pap Károly Mózesében, valamint az „Asszonyok egymás között” című játékban. Színpadon volt még több matiné előadásban is.

Farkas Erzsébet Ludas Matyi 1945.pdf (002).jpg

A Szabad Nép 1945. június 28-i híre szerint Farkas Erzsi részt vett a „Viharos alkonyat” bemutató előadásán. Leszerződött a Nemzeti Színházba, majd 1946-ban átvette a Vígszínház. Az év végén már a Pesti Színház művészeként szerepelt a hírekben. Ennek némileg ellentmondott a Világ 1947. decemberi híradása, amely tudósított arról, hogy „több hónapos római tartózkodás után hazaérkezett Budapestre Farkas Erzsébet, a Vígszínház fiatal tagja, aki mint ösztöndíjas tett tanulmányutat Európában”.

Innen kezdve az adatok megbízhatósága kérdésessé válik. Van hír Farkas Erzsébet nevű színésznő fellépéséről a Vajdasági Népszínházban (1950), majd Szabadkán. És ilyen nevű szereplővel találkozhatunk 1953-as kabaré előadások híreiben, Budapesten. Nem világos, hogy azonos személyekről van szó, így pályájának további ismertetése most nem lehetséges.

Ferenczi /Ferenczy/ Ágnes (? - ?)

Ferenczy Ágnes Színházi Élet 1938. 25 (002).jpg

1938 augusztusában számolt be Az Est fiatal színészek vizsgaelőadásáról, akik Nagy György ismert és kedvelt színész tanítványai voltak. „A ’Holicsi Cupido’ Cupidoját Ferenczy Ágnes alakította tehetségesen” – számolt be az újság.

Ferenczy Ágnes Színházi Élet 1938. 24 (002).jpg

1942 júniusában lépett fel először a Goldmark-teremben egy vidám esten, majd még több alkalommal szerepelt az itt bemutatott bohózatokban. Egy évvel később egy Nóti Károly bohózatban kapott szerepet, majd ő is feltűnt az „Asszonyok egymás között” című játékban. További adatok nincsenek róla.

Földi Zsuzsa (1924 – 1944)

A neve először 1940 februárjában jelent meg, amikor az Újság hírt adott, hogy közreműködött a PIH egyik ifjúsági csoportjának rendezvényén. Egy évvel később két „szerzői esten” vett részt, ahogy erről az újságok beszámolóiból értesülhettünk, majd ugyancsak egy évvel később, már 1942 februárjában a Népszava tudósított, hogy a PIH Bethlen-téri ifjúsági csoportja „Paródia és Jazz cavalcádét” rendezett, ahol Földi Zsuzsa színészparódiákat adott elő.

Foldi Zsuzsanna OSZMI Archivum (002).jpg

1942 júniusában szerepelt először a Goldmark-teremben a „Fiatal színészek estjén”, „Az V/b” és „Kolombuc tojása” című darabokban. 1944 márciusáig szerepelt Szenes Béla: A gazdag lány című vígjátékában, Molnár Ferenc: Liliom című művében valamint Pap Károly Mózesében egyaránt. 1944. március 19-én internálták, eltűnt.

Képek:

1.) Farkas Erzsébet, Film Színház Irodalom, 1941. május
2.) Farkas Erzsébet, Ludas Matyi, 1945.
3.) Ferenczy Ágnes, Színházi Élet 1938. 25
4.) Ferenczy Ágnes, Színházi Élet 1938. 24.
5.) Földi Zsuzsa PIM-OSZMI Fotótár

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek