Kutatási ösztöndíjak – Zsidó Tanulmányok Budapesten és Bécsben

2022. Július 11. / 16:32


Kutatási ösztöndíjak – Zsidó Tanulmányok Budapesten és Bécsben

A Közép-európai Egyetem (Bécs/Budapest) Zsidó Tanulmányok Programja rövid és hosszú távú (3-10 hónapos) kutatási ösztöndíjakat hirdet a kommunista és posztkommunista Közép- és Kelet-Európa zsidó történelmével, kultúrájával és társadalmával kapcsolatos projektekhez.

A konkrét diszciplináris és tematikus fókusz nyitott, de előnyben részesülnek azok a pályázók, akiknek projektje a budapesti Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalmi Archívumban őrzött, a közép- és kelet európai zsidó tapasztalatokra vonatkozó gazdag források elemzését foglalja magában.

E források közé tartozik a magyarországi „második generáció” tagjaival készített család- és élettörténeti interjúk nagy gyűjteménye; a budapesti zsidó építészeti örökségről szóló adatbázis; a magyarországi zsidókról készített két nagyszabású demográfiai felmérés (1999-ben és 2016-ban) adatai, valamint a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) Kutatóintézet és a Nyílt Média Kutatóintézet (OMRI) adatai.

A Zsidó Tanulmányok Program tudományos támogatást és kortárs mentorálást nyújt. A kutatóösztöndíjasok elsődleges feladata, hogy saját kutatásukat publikálás céljából folytassák, és a támogatási időszak végén jelentést nyújtsanak be az eredményekről.

Az ösztöndíjasokat a CEU Demokrácia Intézete fogadja Budapesten, és az ösztöndíj időtartama alatt folyamatos tartózkodásra kötelezettek. A kutatási időszaknak 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közé kell esnie.

A kérelemnek tartalmaznia kell:

▪ A szakmai önéletrajzot, írásmintát vagy egy reprezentatív publikációt, egy legfeljebb 1500 szavas kutatási javaslatot, valamint két referens elérhetőségét.
 ▪ A kísérőlevélben le kell írni, hogy a pályázó mit szeretne elérni az ösztöndíj időtartama alatt, és meg kell jelölni, hogy mikor (3-10 hónapig) szeretne tartózkodni az ösztöndíjban. 

Kérjük, hogy pályázatát Kukor Lillának (KukorL@ceu.edu) küldje el. Jelentkezési határidő: 2022. július 23. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek