„Zsidó honfitársaink tragédiája mindannyiunk tragédiája”

2019. November 29. / 08:54


„Zsidó honfitársaink tragédiája mindannyiunk tragédiája”

Szerző: Kácsor Zsolt

Adorno annak idején azt mondta, hogy Auschwitz után nincsen költészet, én azt gondolom, a nyilasok rémtettei után nincsenek szavak, ennek ellenére a megtörtént borzalmakra muszáj emlékezni – hangzott el azon a megemlékezésen, amelyet Erzsébetváros önkormányzata rendezett csütörtök este a pesti gettó felállításának 75. évfordulója alkalmából. A rendezvényen Kardos Péter főrabbi mondott imát.


Sok ezer zsidó honfitársunk halt meg rettenetes körülmények között ezen a téren, és olyan elmondhatatlan szenvedéseken mentek keresztül, hogy nehéz erről beszélni, még sok idő múltán is elcsuklik az ember hangja – mondta hallhatóan megrendült hangon Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester azon a megemlékezésen, amelyet a pesti gettó felállításának 75. évfordulója alkalmából tartottak a budapesti Klauzál téren csütörtök este. 

A polgármester emlékeztetett rá, hogy 1944. november 29-én a budapesti Klauzál térre parancsolták a zsidóságot, az ide érkező ezrek itt estek át a nyilasok újabb rablásán, és itt lépték át az 51 napig tartó pokol küszöbét, amelyből a felszabadulás 1945. január 18-án érkezett el.  

niedermullerpeter-11-28.jpg

Niedermüller Péter úgy fogalmazott: Adorno annak idején azt mondta, hogy Auschwitz után nincsen költészet, én azt gondolom, a nyilasok rémtettei után nincsenek szavak, ennek ellenére a megtörtént borzalmakra muszáj emlékezni. Az emlékezés összeköt minket a múlttal, a szenvedőkkel, és szembenézésre késztet mindenkit: mi az, amit megtettünk, és mi az, amit gyávaságból nem tettünk meg. Közölte: zsidó honfitársaink tragédiája mindannyiunk tragédiája, a zsidó történelem legsötétebb szakasza. 

A polgármester után Vadász Gábor holokauszttúlélő emlékezett vissza a családjával a Klauzál téren történt borzalmakra, és a munkaszolgálatosok szenvedéseire. Az ő édesapja 47 éves volt, amikor munkaszolgálatra behívták, a végzete Rohoncon érte, ahol száznyolcvan ártatlan társával együtt meggyilkolták őket. (A rettenetes történetről és az áldozatok sírjának kutatásáról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk.) 

A megemlékezésen Kardos Péter főrabbi mondott imát, Magyar Bori énekelt és Kardos Dániel gitározott, a művészek az Éli, éli című dalt Szenes Hannától, majd a Szól a kakas már című népköltést adták elő. 

A rendezvényen Budapest vezetését Karácsony Gergely főpolgármester képviselte, a megemlékezésen részt vett többek között Heisler András, a Mazsihisz elnöke, dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató és Frölich Róbert főrabbi. 

Fotó: Szentgyörgyi Ákos

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek