„Micsoda buli van ott” – elment Mihály Tamás is

2020. November 21. / 20:18


„Micsoda buli van ott” – elment Mihály Tamás is

Tragikus gyorsasággal újabb alapemberét veszítette el a magyar rock egyik legrégibb zenekara: pár nappal Benkő László után ma meghalt az 1947-ben született Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zenész halálát az együttes jelentette be. „Emlékét örökre megőrizzük” – olvasható a zenekar közleményében.


Csaknem tíz éve jelent meg Mihály Tamástól a Last Minute című szólólemez, amelynek első száma az „Égi buli” címet viselte, és amelyet „Misi” az elhunyt nagy zenészlegendák emlékének szentelt. Mások mellett Radics Béláról, Pásztory Zoltánról, Máté Péterről és Jakab Györgyről szólt a dala, amelynek első sora ez volt: „Fent zenél már sajnos néhány jó haver”.

A  „néhány jó haverhez” ma Mihály Tamás is csatlakozott, az Omega bőgőse, aki természetesen sokkal több volt, mint „egyszerű” basszusgitáros. Nem ő volt az Omega frontembere, de ő volt a nagy ötösben az egyik legkülönlegesebb figura, aki kicsit mintha mindig kilógott volna a sorból:  nélküle az Omega nem lett volna az, ami. Habár a legtöbb rockzenei vicc éppen rajtuk, a basszusgitárosokon élcelődik abból a csalóka színpadi látványból kiindulva, hogy a többi zenészhez – főleg a szólógitárosokhoz képest – ők szinte semmit sem csinálnak a koncerten, ugyanakkor a rockzenészek számára evidencia, hogy igazi „bőgős” nélkül színpadra állni nem lehet. Az énekesnek lehet rossz napja, a szólógitáros is foghat mellé, de ha a basszugitáros elvéti a ritmust, akkor vége van, szétesik a produkció. 

És most, Mihály Tamás halálával úgy tűnik, hogy a több évtizede tartó, nagy előadás véget ért, hiszen ennek a nagy bulinak a basszusgitáros távozásával tényleg vége van – mármint a „földi” közönség számára. Hiszen abban a bizonyos dalban, amelyet Mihály Tamás a halott legendák tiszteletére írt, a  refrén így hangzik: „micsoda buli van ott” – mármint a „fönti" haverok között. Ha így van, akkor reméljük, hogy ő és a barátja, a másik nagy basszusgitáros, Somló Tamás már újra együtt zenélnek. 

– Egy, két, há' – mondja abban az égi buliban Mihály Tamás és indulhat újra: a zene. 

(Fotó: Omega/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek