Meghalt az Eichmann-per egyik tanúja, Joszef Kleinmann túlélő

2021. Május 04. / 17:20


Meghalt az Eichmann-per egyik tanúja, Joszef Kleinmann túlélő

Jeruzsálemben ma elhunyt Joszef Kleinmann holokauszttúlélő, aki kamaszként járta meg Auschwitz poklát, ahol Mengele mintegy háromezer gyereken elvégzett kísérleteinek egyik alanya volt. Tanúskodott a háborús bűnös Adolf Eichmann elleni perben, tavaly decemberben pedig jelentős médiafigyelmet kapott, hogy ő is hamar megkapta a koronavírus elleni védőoltást Izraelben.

Az életének 92. évében ma Jeruzsálemben elhunyt Joszef Kleinmann 14 évesen került családjával együtt Auschwitzba, ahol nagyobbik testvérével elválasztották családtagjaitól, így mártír szüleit és kishúgát akkor látta utoljára, amikor a vasútállomásról a gázkamrába küldték őket. A kamaszfiú a haláltáborban Josef Mengele egyik hírhedt kísérletének alanya volt mintegy háromezer tizenéves gyerekkel együtt, de szerencsére túlélte a borzalmakat.

Tanúként vett részt az 1961-es Adolf Eichmann elleni perben, ahol nagy nyilvánosságot kapott vallomásának ez a mondata: „egy zsidó orvos azt mondta, hogy Auschwitzból csak a kéményen keresztül lehet kijutni”.

Kleinmannt tavaly decemberben sokan köszöntötték abból az alkalomból, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

Legyen neki könnyű a föld!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek