Ma van Simón Peresz halálozási évfordulója

2020. Szeptember 28. / 19:20


Ma van Simón Peresz halálozási évfordulója

Négy évvel ezelőtt ezen a napon, 2016. szeptember 28-án halt meg Tel-Avivban Izrael modern kori történetének egyik kulcsfigurája, Simón Peresz, akit már életében óriási tisztelet és elismerés övezett. Megkapta a Nobel-békedíjat, majd az Egyesült Államok egyik legnagyobb elismerését, a Szabadság Elnöki Medálját.

Simón Peresz (héberül: שמעון פרס) a ma Fehéroroszországhoz, egykor Lengyelországhoz tartozó Wiszniewben született 1923. augusztus 2-án, és Tel-Avivban hunyt el 2016. szeptember 28-án. A modern Izrael történelmének kiemelkedő alakja, az állam egykori elnöke, aki kétszer töltötte be a miniszterelnöki posztot. 

Nagyapja rabbi, édesapja pedig fakereskedő volt, míg ő maga fiatalon egy kibucban dolgozott pásztorként, tejtermelőként és kibuctitkárként. Kiválóan beszélt a héberen és a jiddisen kívül oroszul, lengyelül, franciául és angolul is.  Cionista aktivistaként Móse Dajan társaságában részt vett az 1946-os bázeli Cionista Világkongresszuson, 1959-ben került be a Knesszetbe, ekkor kezdődött politikusi pályája, amelynek révén évtizedeken át szolgálta a zsidó államot a legkülönfélébb posztokon miniszterhelyettestől kezdve a kormányfői pozíción át az elnöki hivatalig. 

Az Izraelt alapító politikusok generációjának utolsó tagja, az 1993-as oslói békemegállapodás egyik fő létrehozója volt. A megállapodáshoz vezető izraeli-palesztin béketárgyalásokért – amelyekben külügyminiszterként vett részt – 1994-ben Nobel-békedíjat kapott Jichák Rabín izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat palesztin elnök társaságában. Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke a Szabadság Elnöki Medáljával tüntette ki 2012-ben, s e szavakkal jellemezte: benne Izraelnek a lényegét látjuk, a fékezhetetlen szellemet, amelyet nem lehet megállítani. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Mesterséges tejet gyártottak Izraelben
2021. Január 07. / 17:27

Mesterséges tejet gyártottak Izraelben

Mazsihisz hírek
Mazsihisz: Ne zsidózzon senki!
2020. December 14. / 18:03

Mazsihisz: Ne zsidózzon senki!

Élet + forma
Szeretettel köszöntjük a ma 100 éves Keleti Ágnest

Kommentek