Ma van Kepes György képzőművész, teoretikus halálozási évfordulója

2020. December 29. / 13:54


Ma van Kepes György képzőművész, teoretikus halálozási évfordulója

„Egyszerre kell rendelkeznünk a tudós agyával, a festő szemével és a költő szívével” – írta Kepes György világhírű képzőművész, teoretikus, az amerikai Haladó Vizuális Tudományok Központ alapítójának halálozási évfordulója. Az 1906-ban Selypen született művész 2001. december 29-én hunyt el cambridge-i otthonában az Egyesült Államokban. 


Az  észak-magyarországi Selypen született Kepes György 1928-ban, a budapesti Képzőművészeti Főiskola festő szakán Csók István osztályában fejezte be tanulmányait. A diáktársaival – köztük Vajda Lajossal, Korniss Dezsővel és Trauner Sándorral – együtt létrehozott „Új Progresszívek” csoport tagjaként 1928 és 1930 között több budapesti kiállításon szerepelt képeivel – olvasható az egri Kepes Intézet honlapján

Csatlakozott a Kassák Lajos körül szerveződő Munka-körhöz, dolgozott Pécsi József fotóműtermében, Kner Albert tervezőgrafikusnál, és Bortnyik Sándor „magyar Bauhausnak” nevezett magániskoláját, a Műhelyt is látogatta. A hazai lehetőségek szűk keresztmetszete és a festészetnél hatékonyabb kifejezési lehetőségek megismerése, valamint az új képalkotó technikák iránti elkötelezettsége késztette arra, hogy 1930-ban Berlinbe költözzön és Moholy-Nagy László munkatársaként dolgozzon tovább. 

kepes.png

1937-ben Moholy-Nagy meghívására elvállalja a chicagói New Bauhaus fény-és szín tanszékének a vezetését. Elvitathatatlan szerepe volt 1938-ban a School of Designra keresztelt iskola újjászervezésében.1946-ban lett a cambridge-i Massachusetts Institute of Technology (MIT) építészeti tanszékének (School of Architecture and Planning) vizuális tervezést oktató professzora. 1949-től kezdett el Carl Koch-hal, majd Pietro Belluschival, valamint Walter Gropiusszal együttműködve középületek, iskolák és templomok számára muráliákat és üvegablakokat készíteni. 

kepes3.jpgA Kepes Intézet épülete Egerben (Fotók: Kepes Intézet)

1965-től kezdte el szerkeszteni a szociális és természettudományos kutatásokkal, építészeti kérdésekkel és a látás pszichológiájával foglalkozó Vision + Value [Látás + Érték] című, hat plusz egy kötetből álló könyvsorozatát. 1967-ben az MIT-n több éves előkészítő munka után azzal a céllal alapította meg a Center for Advanced Visual Studies-t (CAVS), azaz a Haladó Vizuális Tudományok Központját, hogy az általa kiválasztott, ösztöndíjas művészek tudósokkal és mérnökökkel együttműködve a társadalom környezeti és szociális problémáinak a megoldásán dolgozzanak. 1974-ben történt nyugdíjazásáig ő töltötte be a Központ igazgatói posztját. 2001-ben hunyt el cambridge-i otthonában – írja az intézet említett honlapja.

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) adatbázisában Zsidó képzőművészek hozzájárulása a modernizálódó magyar műveltséghez 1860-1945 című tanulmányában Hernádi Miklós is foglalkozik Kepes György személyével. Az írást ide kattintva olvashatják. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Megjelent az Európai Unió antiszemitizmus kézikönyve
Nagy elődeink
Nagy elődeink: Blau Lajos (1861-1936)
2021. Január 15. / 13:13

Nagy elődeink: Blau Lajos (1861-1936)

Kommentek