Koszorúk a halálra gyötört magyar zsidó nők emlékére Ausztriában

2022. Április 26. / 10:14


Koszorúk a halálra gyötört magyar zsidó nők emlékére Ausztriában

Az ausztriai Lichtenwörth egykori munkatáborában és a város több emlékhelyén tartott megemlékezést a napokban a Nácizmus Üldözötteinek Egyesülete (NÜB) és a helyi önkormányzat vezetése, amelyet a polgármester képviselt. Az emlékezők elhelyezték a NÜB, a Mazsihisz és Lichtenwörth város koszorúit az áldozatok emlékére.

A dr. Schiffer János által vezetett Nácizmus Üldözötteinek Egyesülete (NÜB) évek óta az egyik legfontosabb missziójának tekinti az úgynevezett „zarándokutak” lebonyolítását az egykori kényszermunka-táborokba.

Mint iismert: a nyilaskeresztes nemzetiszocialista országvezetés 1944 novemberében a zsidó nőket kényszermunkára kötelezte, ennek következtében Budapestről a nőket halálmenetben hajszolták a Duna mentén a „Südostwall”, azaz a délkeleti védelmi fal építéséhez. A menet az óbudai téglagyáraktól Piliscsaba-Dorog-Süttő-Szőny-Gönyű-Mosonmagyaróvár útvonalon haladt. A nappal verésnek és nélkülözésnek kitett, árokásásra és sáncépítésre kényszerített nőket pajtákban, csűrökben, kiürített istállóban helyezték el éjszakára.

thumbnail_image002.jpgA delegáció Lichtenwörth városában az egyik emlékhelynél (Fotó: NÜB)

A Vörös Hadsereg gyors előrenyomulása miatt 1944  decemberben a menet nyugat felé vonult, majd a kényszermunkára fogott nők szálláshelyévé Lichtenwörth egykori szövőgyárát jelölték ki: az üzemcsarnok, amelynek betonpadlóján a szerencsétlen nőknek aludniuk kellett, ma is áll még. A gyárban 2400 nőt és 100 férfit helyeztek el, közülük sokan meghaltak a kegyetlen bánásmód, a tífusz, a betegségek, az éhezés miatt. 

Lichtenwörth kényszermunkatáborát 1945. április 2-án szabadították fel a szovjet csapatok, a felszabadulás után 360-380 fogoly jutott vissza élve Budapestre. A tömegsírok 1946-os exhumálása után 357 áldozato földi maradványait Budapestre szállítottak és a Kozma utcai temető mártír-parcellájában helyezték örök nyugalomra.

A Nácizmus Üldözötteinek Egyesülete (NÜB) és a város polgármestere a napokban a „fogvatartottak” emlékművénél, a volt tábor emlékhelyén, valamint a helyi lakosság tífuszban elhunyt segítőinek emléktáblájánál emlékezett a vészkorszak áldozataira, elhelyezve az emlékhelyeken a NÜB, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a város koszorúit.  

(Forrás: Nácizmus Üldözötteinek Egyesülete – NÜB)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek