Így pusztult el Rejtő Jenő, a zsidó zseni

2021. Január 01. / 12:10


Így pusztult el Rejtő Jenő, a zsidó zseni

Egy nyilas lap feljelentésnek szánt cikke után Rejtő Jenőt elhurcolták munkaszolgálatra, és az eddigi adatok szerint hetvenhét évvel ezelőtt, 1943. január 1-jén az ukrajnai Jevdokovóban a rettenetes szenvedésekbe, éhezésbe és betegségekbe az elviselhetetlen fagyban belehalt. Feltehetően nem igaz az a legenda, hogy az utolsó szavai ezek voltak: ,,ez az év is jól kezdődik". De akár igaz, akár nem, ez olyan rejtői poén, amin egyszerre lehet sírni és nevetni. Mint minden művén.


Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vanek úr és az igazi Trebitsch idegen hangzású nevük és külföldi illetőségük dacára természetesen igazi pesti vagányok. Egy igazi pesti zsidó vagány, a Reich Jenő néven született és P. Howard néven elhíresült Rejtő Jenő teremtményei, aki az 1930-as évek budapesti hírlapi- és irodalmi életének ismert, de eléggé el nem ismert alakja volt. 

320px-Rejtojeno.jpg

A maga korában egyszerű ponyvaírónak tartották, de elképesztő humorával, figurateremtő képességével és fantáziájával bebizonyította: egy lenézett ponyvaszerzőből is válhat klasszikus, még ha nem is a finnyás irodalomtörténet, hanem a százezres rajongótábor szeretete révén.

Ugyanabban az évben, 1905-ben látta meg a napvilágot, mint József Attila, s alig pár évvel élte túl: a nyilas Magyarországon az volt a megbocsáthatatlan bűne, hogy zsidónak született. A saját kora megbélyegezte, az utókor azonban igazságot szolgáltatott neki: ma is a legnépszerűbb szerzők egyike.

Gyilkosainak soha nem bocsátunk meg, emlékét pedig örökre megőrizzük. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek