Hetvenöt éve állították föl a pesti gettót

2019. November 26. / 14:08


Hetvenöt éve állították föl a pesti gettót

Kardos Péter főrabbi mond imát, majd Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester mond beszédet azon a csöndes megemlékezésen, amelyet november 28-án, csütörtökön délután 5 órakor tartanak a Klauzál téren a pesti gettó fölállításának 75. évfordulója alkalmából.


1944. november 29-én a budapesti Klauzál térre parancsolta a csillagos házakba zsúfolt zsidóságot Vajna Gábor belügyminiszter rendelete. Az ide érkező ezrek itt estek át a nyilasok újabb rablásán, és itt lépték át az 51 napig tartó pokol küszöbét, amelyből a felszabadulás 1945. január 18-án érkezett el. 

Miközben Európa már a világháború végét remélte, Magyarország ekkor kezdte meg újabb háborúját a magyar zsidók ezrei ellen: gyerekek, nők, aggok ellenében. Szívünkben szégyen, lelkünkben felháborodás, hogy az itt – és ezer helyütt az országban – elkövetett gaztetteket magyarok tették magyar honfitársaikkal; fegyveres férfiak a fegyvertelen, kiszolgáltatott, éhező, ereje végére ért üldözöttekkel. 

A tragikus évforduló alkalmából Erzsébetváros önkormányzata csöndes megemlékezést szervez, hogy együtt emlékezzünk meg a 75 éve felállított pesti gettó áldozatairól, a megalázott, megkínzott embertársaink szenvedéseiről. A 2019. november 28-án, csütörtökön délután 5 órakor kezdődő rendezvényen Kardos Péter főrabbi mond imát, majd Niedermüller Péter polgármester mond beszédet.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek