„Fénye e nemzetnek”: ma van Jonathan Sacks rabbi járcájtja

2023. November 03. / 13:28


„Fénye e nemzetnek”: ma van Jonathan Sacks rabbi járcájtja

Ma köszönt be hesván hónap 20. napja, ami a világszerte meghatározó jelentőségű és óriási erkölcsi tekintéllyel bíró rabbi, filozófus és író, Lord Jonathan Sacks halájának zsidó naptár szerinti évfordulója. Elismertségét mi sem jelzi jobban, hogy III. Károly király azt mondta róla: a rabbi fény volt a nemzet számára. 

Tony Blair volt angol miniszterelnök „szellemi óriásnak” nevezte Jonathan Sacks rabbit, s valóban: mintegy 40 könyve, összeszámlálhatatlan tanítása, nyilvános megszólalásai, rabbinikus és írói tevékenysége alapján a rabbi megérdemelten vívta ki nemcsak a zsidó, hanem a nemzetközi világ elismerését. 

Jonathan Sacks (héber nevén: Jákov Cví ben Dávid Arieh) 1948-ban született Londonban. Összesen 22 éven át – 1991 és 2013 között – ő volt az Egyesült Királyság legmagasabb tisztséget betöltő zsidó vallási vezetője a United Hebrew Congregations of the Commonwealth (a Nemzetközösség Egyesült Héber Kongregációi) főrabbijaként.

Több felsőoktatási intézményben oktatott, professzor volt a Yeshiva Egyetemen, a New York-i Egyetemen és a londoni King's College-ban.Tudományos munkásságának elismertségét jelzi, hogy Sacks rabbi 21 tiszteletbeli doktori címet kapott, és a főrabbiként eltöltött első tíz éve alkalmából kitüntette őt Canterbury akkori érseke, Lord Carey is.

Mivel jó előadó és igen rokonszenves, kedves személyiség volt, nagyon sokszor hozzá fordultak a sajtó munkatársai különböző vallási kérdésekben és közügyekben, így nemcsak a szűkebben vett zsidó életben és az akadémiai életben vált népszerűvé, hanem az Egyesült Királyságban is, majd később szerte a világon. 

Egyik legfontosabb műve a 2020-ban kiadott Morality: Restoring the Common Good in Divided Times (Moralitás: A közjó helyreállítása megosztott időkben) hatalmas sikert aratott: a Sunday Times összesítése szerint a tíz legjobb bestseller közé került, a Nemzetközi Zsidó Könyvtanács pedig 2020-ban az év könyvének választotta.

Munkásságáról, életéről, rabbinikus tevékenységéről, közéleti megnyilvánulásairól gazdag áttekintést ad az emlékére létrehozott honlap, amelyet ide kattintva érhetnek el. 

A rabbi a polgári időszámítás szerint 2020. november 7-én, a zsidó naptár szerint az 5781. év marhesván havának 20. napján hunyt el 72 évesen. A tanításai, művei, beszédei azonban velünk maradtak, s bizonyosak vagyunk benne, hogy a jövőben Jonathan Sacks rabbi emléke és tevékenysége nem halványul el – tanításai és erkölcsi útmutatói világítótoronyként szolgálnak majd a jövő zsidó nemzedékei számára.

Emlékéből fakadjon áldás!

(Fotó: Rabbisacks.org)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
A halálba hajszolt Bálint György hírlapíró születésnapjára
Zsidó világ
Európa egyik legszebb szefárd zsinagógája – Szófiában
Mazsihisz hírek
Már a balatonfüredi üdülőnkben az első nyaralók