Emlékezzünk az arab országokból és Iránból elűzött 850 ezer zsidóra!

2021. November 30. / 12:55


Emlékezzünk az arab országokból és Iránból elűzött 850 ezer zsidóra!

Több mint 2500 éven át folyamatosan éltek zsidók Észak-Afrika, a Közel-Kelet és az Öböl országaiban, ám az 1947-es ENSZ rendezési terv után az arab országokból és Iránból mintegy 850 ezer zsidót üldöztek el. Az embereknek az otthonaikat, a zsinagógákat, a vállalkozásaikat, vagyonukat hátrahagyva kellett menekülniük. November 30-a az ő emléknapjuk.  


– 850 ezer. Ennyi volt az arab országokból és Iránból elmenekülni kénytelen zsidók száma, ennyi embernek kellett elhagynia szülőföldjét, ahol felmenőik századok, sőt évezredek óta éltek – olvasható  az izraeli Külügyminsztérium Facebook-oldalán abból az alkalomból, hogy a Zsidó Államban ma van az arab országokból és Iránból elűzött 850 ezer zsidó emléknapja. 

Mint írják, több mint 2500 éven át folyamatosan éltek zsidók Észak-Afrika, a Közel-Kelet és az Öböl országaiban, ám az 1947-es ENSZ rendezési terv után az arab országokból és Iránból mintegy 850 ezer zsidót üldöztek el. Az embereknek az otthonaikat, a zsinagógákat, a vállalkozásaikat, vagyonukat hátrahagyva kellett menekülniük: Irakban, Egyiptomban, Szíriában, Jemenben és más arab országokban pogromok kezdődtek, amelyek az 1950-60-as évekig folytatódtak. 

A szíriai Aleppóban a rendezési terv kihirdetése péntekre esett, és vasárnap már tömegtüntetés volt a zsinagóga mellett, ahol a tüntetők azt kiáltozták: „Palesztina a mi földünk, a zsidók a kutyáink”. A szír fegyveres erők nem avatkozak be, úgyhogy vasárnap délután a csőcselék megtámadta a zsinagógát és a hadsereg közreműködésével porig égette. 

November 30-án emlékezzünk az arab országokból és Iránból elűzött 850 ezer zsidóra, akiknek a történetét nem felejthetjük el.

Az izraeli külügyi tárca Facebook-bejegyzése ide kattintva olvasható. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek