Elment egy Humanista – Horn Miklós halálára

2021. Április 29. / 10:44


Elment egy Humanista – Horn Miklós halálára

Az életének 91. évében meghalt Horn Miklós, a Budapesti Gazdasági Főiskola nyugalmazott főigazgatója kiemelkedő pedagógus és intézményvezető volt. Munkásságát 1993-ban Apáczai Csere János-díjjal, 2002-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Emlékéből fakadjon áldás!

Az 1930-ban született Horn Miklós történelmi idők tanúja volt: túlélte a zsidóüldözéseket, a gettót, a világháborút, az 1956-os forradalom utáni megtorlást, és soha nem veszítette el abbéli hitét, hogy a világ, s benne az ember: tanítható, tehát javítható. 

Habár elsősorban gazdaságtant, gazdasági ismereteket és gazdaságtörténelmet oktatott középiskolai, majd főiskolai és egyetemi szinten, az igazi „tantárgyai” a humanizmus volt és az emberség. Ebből a két „tárgyból” adta át tudása legjavát tanítványok hosszú sorának.

Nem csak a családjának és hivatásának, hanem elkötelezett baloldali hazafiként a közéletnek is élt: a rendszerváltáskor bekapcsolódott az akkor újjáalakult MSZP munkájába, a budapesti V. kerület közgyűlésének tagja, majd a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi bizottságának tagja lett. Később az elsők között csatlakozott a Demokratikus Koalícióhoz annak egyik alapítójaként. 

Habár a gyermek- és ifjúkora egy sötét eszméktől lángba borított világban telt, ő maga életszerető ember volt és maradt. Hat gyermek (két lány és négy fiú) édesapjaként, valamint unoki rajongva szeretett nagyapjaként ment el ebből a világból, amely: szegényebb lett nélküle.

Fakadjon áldás emlékéből!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek