Búcsú Klein Sándortól, az Újpesti Szeretetotthon legidősebb lakójától

2022. Április 29. / 12:41


Búcsú Klein Sándortól, az Újpesti Szeretetotthon legidősebb lakójától

Életének 101. évében meghalt Klein Sándor, azaz közösségünk szeretett „Sanyi bácsija”, aki élete utolsó éveit boldogságban és szeretettől övezve élte le a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Újpesti Szeretetotthonban. Klein Sándor április 26-án hunyt el, a temetése ma délelőtt volt a budapesti Kozma utcai temetőben, ahol Szerdócz Ervin főrabbi és Biczó Tamás főkántor búcsúztatta. Legyen neki könnyű a föld!

Klein Sándorról nem is olyan régen közöltünk honlapunkon egy portrét, amelyben Sanyi bácsi beszámolt az életéről, azaz egy falusi zsidó fiúcskának a Horthy-rendszerben való fölcseperedéséről, a vészkorszakban bekövetkezetett üldöztetéséről, majd csöndes, nyugalmas életéről egészen a nyugdíjba vonulásáig.

kl (9).jpgKlein Sándor (1921. december 18. – 2022. április 26.)

Klein Sándor 1921. december 18-án született a beregszászi járásban lévő Gát községben, amely a trianoni döntés nyomán a későbbi Szovjetunióhoz került, így a családja az anyaországba, Tiszalúcra költözött. Az elemi és a polgári iskola elvégzése után Sándor egy miskolci divatszalonban lett kereskedőinas, de ez nem tartott sokáig, mert zsidó származásúként elhurcolták munkaszolgálatra a Felvidékre, míg a Tiszalúcon maradt családjának számos tagját haláltáborokba deportálták és megölték.

Sanyi bácsi a háború után Kazincbarcikára került 1948-ban, fuvarosként dolgozott, és hatvannégy évesen, 1985-ben ment nyugdíjba. Utolsó éveit szeretettől övezve élte le a  BZSH fenntartásában működő Újpesti Szeretetotthonban, ahol tavaly december 18-án szép tortát kapott a 100. születésnapjára. Annyira örült az ajándéknak, hogy egy szeletet hónapokon át őrizgetett belőle a rajta lévő 100-as számmal.

Klein Sándortól ma vettek végső búcsút a Kozma utcai temetőben, a gyászszertartáson közreműködött Szerdócz Ervin újpesti főrabbi és Biczó Tamás főkántor.

Fakadjon áldás emlékéből!

(A BZSH Újpesti Szeretetotthonának engedélyével kollégánk a Viszont.hu című társadalmi-kulturális online magazinban is közölt egy írást Klein Sándorról, ezt ide kattintva olvashatják.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek