Szerelem, ludaskása, zsidótojás – megjelent Rubin Eszter első regénye, a Barhesz

2012. Június 02. / 21:47


Szerelem, ludaskása, zsidótojás – megjelent Rubin Eszter első regénye, a Barhesz

MTI


Rubin Eszter fiatal magyar írónő első regényével, a Barhesszel mutatkozik be az Ünnepi Könyvhéten; az Ulpius-ház Kiadó gondozásában megjelent "gasztro-regény" bemutatóját szerdán tartják a Gozsdu-udvarban.rubineszter_k__nyborito_illusztracio.jpgA barhesz a zsidó konyha péksüteménye, kelt fonott kalács, mákkal bőven megszórva. Szombatra hosszúkás, az őszi nagyünnepekre kerek formában sütik. A regény címe arra utal, hogy ebben a tipikusan huszadik századi magyar történetben úgy fonódik össze a Kohav és a Stier család sorsa, benne az érzéki szerelem, a zsidó hagyomány és a konyhaművészet szálai, akár a barhesz tészta ágai.

A regény főhősének, Virágnak felnőtt fejjel, egy új szerelem miatt válik igazán fontossá a zsidóság, ekkor mélyed el a hagyományokban és a zsidó konyhaművészetben. A főhős építész, mint a dédapja, de leginkább vaníliaillatú kelttészta- és trüffelépítmények tervein dolgozik – írta az MTI-hez elküldött tájékoztatójában a kiadó.

A regény szövetébe illeszkedő receptek által megismerheti az olvasó a ludaskása, a zsidótojás, a tojásfehérjéből és őrölt mandulából sütött apró sütemény, a macaron és a barhesz készítésének titkát. Az író szatirikusan ábrázolja a gasztrománok világát, abszurdba hajló nézőpontból tekint a zsidó lélekre, istenkeresésre, szexre. "Úgy hiányzott ez a könyv a mai palettáról, mint flódniból a mák.

A regényben az egész élet benne van, nevettem, sírtam, aztán főztem és ízleltem, miközben olvastam" – írta a műről Mautner Zsófia gasztroblogger. A Barhesz című könyvből megtanulható, hogyan kell táplálni testileg és lelkileg az embert körülvevő világot és azt is, "hogy sohasem késő tovább formálni a teremtett életedet és az addig biztosnak gondolt lelki vágyaidat" – jegyezte meg Radnóti Zoltán rabbi.

Rubin Eszter az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott. Később cukrász képesítést is szerzett, talán ez is közrejátszott abban, hogy első regénye, a Barhesz olyan "ízletesre" sikerült – írta a kiadó.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
A kortárs magyar zsidóság büszkesége: Gábor György 70
Zsidó világ
Hercz Dániel rabbi a mózesi idea lényegéről
Zsidó világ
Binjomin rabbi: A Purim-Mózes kapcsolat
2024. Március 22. / 10:10

Binjomin rabbi: A Purim-Mózes kapcsolat