Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten, az életöröm fővárosában

2022. Augusztus 04. / 13:14


Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten, az életöröm fővárosában

„Életörömre hangolunk" – ez a jelmondata az idei Zsidó Kulturális Fesztiválnak, amelynek rendezvényeire szeptember 4-12 között várják a közönséget, s amelyről ma tartottak sajtótájékoztatót a Rumbach utcai zsinagógában. A megjelent művészeket és a sajtó munkatársait Kiss Henriett, a Rumbach vezetője, dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója, Mester Tamás, a BZSH elnöke és Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója köszöntötte, majd a fellépő művészek ismertették pár mondatban, hogy milyen produkcióval készülnek.

A 24. Zsidó Kulturális Fesztivál 2022. szeptember 4-től szeptember 12-ig várja a közönséget hét budapesti helyszínen:  a  Dohány utcai, a  Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a  Rumbach utcai zsinagógában, a Révay utcai Bálint Zsidó Közösségi Házban, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay-szalonjában és a Magyar Zene Házában is. 

heni.jpgKiss Henriett, a ház igazgatója köszönti a vendégeket

Mivel a fesztivált hagyományosan a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendezi meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével, a mai sajtótájékoztatón Mester Tamás, a BZSH elnöke kapott elsőként szót, aki bevezetésképpen kitért arra: a zsidó naptár a gyász és az öröm váltakozó ritmikája alapján határozza meg a zsidó emberek mindennapjait. 

mester.jpgMester Tamás, a BZSH elnöke

Jelenleg a háromhetes gyász időszakában vagyunk az első és a második Szentély elpusztítására emlékezve – mondta az elnök –, ám az élet örök körforgásának rendje szerint a gyászt a vigasság és az öröm váltja föl. Ebbe a rendbe illeszkedik bele az idei Zsidó Kulturális Fesztivál, amely ebben az évben is különleges programokkal várja a közönséget. Hozzátette: a fesztivál az elmúlt években megérdemelten vált a fővárosi művészeti élet elismert és rangos rendezvénysorozatává. 

– Öszesen hét budapesti helyszínen huszonnégy zenei, művészeti és irodalmi programot kínálunk abban a reményben, hogy sokan leszünk együtt a magyar és a magyar zsidó kultúra közös ünnepén – mondta a BZSH elnöke.

Az említett hét helyszín a következő:  a  Dohány utcai, a  Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a  Rumbach utcai zsinagóga, a Révay utcai Bálint Zsidó Közösségi Ház, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay-szalonjában és a Magyar Zene Házában is. 

kun.jpgDr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója a beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvénysorozat remek lehetőségeket rejt magában a hazai és nemzetközi élményturizmus erősítésében. Mint mondta, a zsidónegyedként ismert hetedik kerületi városrész és maga a főváros is profitálhat a fesztiválból, hiszen a különböző programokra, koncertekre látogató vendégek és turisták igénybe veszik a kerület és a főváros kiszolgáló egységeit és vendéglátóhelyeit, azaz a programsorozat Budapest idegenforgalmának szempontjából is jelentőséggel bír. 

– Bízunk benne, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál egyre több turistát vonz majd Budapestre, az életöröm fővárosába – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója azt mondta: a fesztivál jelmondatául választott kifejezés, vagyis az életörömre való hangolás és hangolódás lényegében a teátrum mindennapi működésére igaz, hiszen a Madách sok ezer embert szórakoztat és hangol életörömre. Úgy fogalmazott: nagy öröm számukra, hogy idén első alkalommal a Madách is a Zsidó Kulturális Fesztivál egyik helyszíne lesz, méghozzá egy új film-szín-játékkal, az Emberszag című bemutatóval. A darab Szép Ernő Emberszag című  műve alapján született, a rendezője Harangi Mária, operatőre Pálos György, míg a főszereplője egy kivételes színművész, Gyabronka József – mondta az igazgató. 

szirt.jpgSzirtes Tamás, a Madách igazgatója

A sajtótájékoztatón jelen volt számos olyan művész, akivel majd a Zsidó Kulturális Fesztiválon találkozhatunk, s akik pár mondatban tájékoztatták a sajtót arról a produkcióról, amellyel készülnek. 

Mint elhangzott, idén is a hazai és a nemzetközi művészeti élet kiválóságai fogadták el a fesztiválra szóló meghívást. A fesztivál közönsége a magyar zenei élet olyan nagyszerű művészeivel találkozhat a bő egy hét alatt, mint  Falusi Mariann,  Koncz Zsuzsa,  Rost Andrea,  Malek Andrea,  Müller Péter Sziámi,  Oláh Ibolya,  László Boldizsár,  Gájer Bálint,  Veres Mónika-Nika vagy  Szulák Andrea. 

rum.jpg

A színházak világában nemcsak a prózai alakításaikkal, de az énektudásukkal is kiemelkedő színművészek közül pedig – a teljesség igénye nélkül – olyan meghatározó művészek lépnek föl, mint   Fesztbaum Béla,  Gergely Róbert,  Hegyi Barbara,  Hernádi Judit vagy  Kern András. 

A hazai zenésztársadalomból a közönség tapsolhat majd többek között  Födő Sándornak,  Havasi Balázsnak,  Heilig Gábornak,  Gerendás Péternek,  Jáger Bandinak,  Korcsolán Orsolyának,  Szakcsi Lakatos Bélának. Természetesen nem maradhat a fesztivál klezmer nélkül sem: fellép a mindenkori Zsidó Kulturális Fesztiválokon mindig hatalmas sikert arató, a  Jávori Fegya által vezetett  Budapest Klezmer Band, a Klezmerész zenekar Janicsák Vecával valamint a  Masa Tamás által vezetett  Sabbatshong Klezmer Band is. 

A nemzetközi hírű sztárok közül sikerült Budapestre csábítani az izraeli popzene új keleti díváját, a gyönyörűséges hangú és különleges kisugárzású  Lala Tamart, a szintén izraeli  Nigun Kvartettet, valamint a szefárd dalok spanyol sztárját, Mara Arandát Spanyolországból. 

A 24. Zsidó Kulturális Fesztiválra a jegyértékesítés már elkezdődött, a rendezvénysorozat részletes programját ezen a honlapon találják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek