Percek tánca – zenés játék Szenes Hannáról a Sabbathsonggal

2022. Július 12. / 10:17


Percek tánca – zenés játék Szenes Hannáról a Sabbathsonggal

Szenes Hanna születésének 101. évfordulója alkalmából ismét színpadra kerül a Percek tánca című produkció a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában július 17-én, e héten vasárnap. Az előadást Masa Anita, a Sabbathsong Klezmer Band énekesnője állította össze az 1944-ben kivégzett mártír költő naplója és az ő édesanyja visszaemlékezései alapján. Szenes Hannát a Bódi Mónika, a Sabbathsong sokoldalú hegedűse alakítja.

Ezen a héten vasárnap, azaz július 17-én ünnepeljük Szenes Hanna mártír költő, izraeli nemzeti hős születésének 101. évfordulóját. Ebből az alkalomból a közönség újra láthatja a Szenes Hanna életéről készült, Percek tánca című zenés játékot az évforduló napján, azaz vasárnap délután 5 órától a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában (VI. kerület, Mozsár u. 5.)

A darab születésének előzményeiről röviden annyit, hogy a Sabbathsong Klezmer Band kezdetben a Mensch Alapítvány meghívására játszott különböző Szenes Hanna megemlékezéseken 2009-től, majd a mártírhalált halt költő verseit az együttes gitárosa, Szentkirályi György  kezdte megzenésíteni. Az első vers, amelyre a zenész 2013-ban zenét írt, a Percek tánca volt.

A művek alapján készült egész estés előadást először 2016-ban Dombóváron mutattak be, ez a produkció volt a most vasárnap színpadra kerülő zenés játék ősváltozata. A MAZSÖK támogatásával tavaly, a költő születésének 100. évfordulóján számos helyen bemutatták a műsort, Budapesten kívül felléptek Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kapolcson, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Kecskeméten, nemrégiben pedig Miskolcon is. 

A címszerepet Bódi Mónika, az együttesünk sokoldalú hegedűse alakítja, míg Hanna édesanyjának szerepét Masa Anita játssza – utóbbi énekesnő volt az, aki Szenes Hanna naplója és édesanyja visszaemlékezései alapján összeállította az előadást. Az előadás zenei szerkesztője és művészeti vezetője Masa Tamás, a rendező Tucker András, közreműködik Garai Róbert színművész. 

Az esemény Facebook-oldala ezen a linken megtekinthető.

Sabbathsong Klezmer Band  visszatérő vendége a Zsidó Kulturális Fesztiválnak , amelyen idén a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lépnek színpadra szeptember 12-én, hétfőn este 7 órától. Ezen a koncerten megemlékeznek a 110 éve született Fényes Szabolcsról , aki a vészkorszak alatt sok zsidó származású művészt bújtatott, és Jávor Pálról , az első magyar férfi filmsztárról, aki idén volna 120 éves. További részletekért kattintsanak ide 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Megérkezett az idei pészáhra szánt macesz
Mazsihisz hírek
A Mazsihisz elnöke a Knesszetben tárgyalt politikusokkal