Partizánnők – egy felkavaró, interaktív színházi darab a Rumbachban

2024. Május 21. / 15:49


Partizánnők – egy felkavaró, interaktív színházi darab a Rumbachban

Különleges, interaktív előadáson vehettek részt az érdeklődők a közelmúltban a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagógában.

A Partizánnők című könyv, amiből a darab készült, több mint tíz év munkájának gyümölcse. Lebilincselő történet a megszállt Lengyelország gettóiban zajló ellenállásról, egy kudarcra ítélt küzdelemről, amely végességében is az életet és a méltóságot jelentette a résztvevők számára.

A zsidókat passzív áldozatként bemutató narratívákkal szemben Batalion arra tesz kísérletet, hogy személyes portrékkal tárja fel a kimondhatatlanra adott válaszok sokaságát, megértse a bátorságot, dacot és elkeseredést, amely mozgatta a partizánnők tetteit, és új párbeszédet kezdeményezzen kollektív történeti emlékezetünkről.

A darab a Holokauszt vészkorszak alatt játszódik, főhősei fiatal, 16-20 éves fiatal, zsidó lány, akiknek bátorsága még ebben a kilátástalan időben is képes volt fellángolni.

A Partizánnők igazi vándorszínházi mű, annak szó szerinti értelmében, mivel a közönség csoportokra bontva több helyszínt látogat meg az előadás időtartama alatt, így mindenkinek lehetősége nyílt meghallgatni az összes monológot, csak más-más sorrendben. Így a nézőknek lehetősége nyílt bejárni a Rumbach zsinagóga különböző tereit, míg végül zárásként mindannyian kivonultunk az udvarra, hogy hangulatos fények között, felkavaró sorokat hallva tekintsük meg az ott kiállított korabeli fényképeket.

A Partizánnők szereplőit öt fiatal lány játszotta, akik bevontak minket nem csupán az általuk eljátszott karakterek küzdelmeibe, de saját, belső vívódásaikat is megosztották a közönséggel. Igazán érzékeny darabot tekinthettünk meg, megindító volt hallgatni az egyéni életutak harcait, különösen a fiatal színésznők előadásában.

Rendező: Hidvégi Nóra
Dramaturg: Törley-Havas Sára
Szereplők: Bokor Míra, Galambos Vera, Kovács Zsófia, Nagy Noémi, Födő Noa, Vörös Ráhel.

Zucker-Kertész Lilla beszámolója, Fotók: Seres Flóra

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek