Örkény 110: „Nézzünk bizakodva a jövőbe"

2022. Március 23. / 12:11


Örkény 110: „Nézzünk bizakodva a jövőbe"

A 110 éve születt Örkény István (1912. április 5. – 1979. június 24.) tiszteletére „Nézzünk bizakodva a jövőbe" címmel emlékkonferenciát rendez a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia április 5-én, kedden délelőtt fél 10-től a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kisteremében (Budapest, Széchenyi István tér 9. II. emelet). Az előadók elsősorban azt vizsgálják, hogy az elmúlt negyedszázad hogyan állította új fénytörésbe Örkény István életművét. 

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia „Nézzünk bizakodva a jövőbe!" címmel az író születésének 110. évfordulója alkalmából egynapos emlékkonferenciát rendez, amelynek szervezői Örkény Istvánné Radnóti Zsuzsa dramaturg és Reményi József Tamás, az Örkény István-életműkiadás sorozatszerkesztője. A rendezvény április 5-én, kedden délelőtt fél 10-kor kezdődik az MTA második emeleti kistermében, a megnyitót Ferencz Győző, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke tartja.

A tudományos tanácskozás első részében írók, irodalomtörténészek, kritikusok és rendezők tartanak előadásokat, melyekben elsősorban azt vizsgálják, hogy az elmúlt negyedszázad hogyan állította új fénytörésbe Örkény István életművét.

Szó lesz a Helikon Kiadó életműsorozatáról és az ünnepi alkalomra időzített új kiadványokról: az összegyűjtött novellák Niagara Nagykávéház címmel megjelenő második kötetéről és az Egyperces novellák 1968-as legendás, Réber László által illusztrált kötetét megidéző új kiadásról. 

A konferencia zárásaként Mácsai Pál részleteket ad elő az Egyperces novellákból összeállított estjeiből.

(Forrás: Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Bár micvó a Nagy Fuvarosban…
2024. Február 19. / 13:06

Bár micvó a Nagy Fuvarosban…