Nemzetiségi színházak találkozója az erdélyi Gyergyószentmiklóson

2019. Október 07. / 12:41


Nemzetiségi színházak találkozója az erdélyi Gyergyószentmiklóson

Szerző: Kácsor Zsolt

Magyarok, németek, zsidók, romák kaptak meghívást az idei Nemzetiségi Színházi Kollokviumra, amelyet Gyergyószentmiklóson rendez meg a Figura Stúdió Színház és Figura Társaság október 11-20. között. A nemzetiségek és kisebbségek színházi fesztiválján részt vesznek az 1948-ban alapított bukaresti Állami Zsidó Színház (Teatrul Evreiesc de Stat) művészei is.  


Tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Figura Stúdió Színház és Figura Társaság a Nemzetiségi Színházi Kollokvium nevű színházi fesztivált, amelyre tizennégy különböző városból érkeznek kisebbségi társulatok összesen húsz előadással. Az október 11-én kezdődő, tíz napos rendezvényen a színházi előadásokon kívül lesznek kiállítások, filmvetítéssek, műhelyfoglalkozások, felolvasószínházi produkciók, könyvbemutatóval és könyvvásárok is. 

Fellép az Aradi Kamaraszínház, a bukaresti Állami Zsidó Színház, a szintén bukaresti Giuvlipen roma színházi társulat, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, az ugyancsak marosvásárhelyi Yorick Stúdió és 3G Színház, a nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozata, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a nagyváradi Szigligeti Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és az M Studio, a Temesvári Állami Német Színház, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum, és a szerbiai Újvidéki Színház.

Yom-Kippur.jpgAz Állami Zsidó Színház Jom Kippur című előadásának plakátja

Az Állami Zsidó Színházat (Teatrul Evreiesc de Stat – TES) Bukarestben hozták létre kormányhatározattal 1948-ban, s olyan nagy színészek dolgoztak ott a kezdetektől, mint Samuel Fischer, Seidy Glük, Dina és Lia König, Sevilla Pastor, Benno Popliker,  Mano Rippel és Mauriciu Sekler. ATES első előadása Solem Alechem: A főnyeremény című darabja volt, a társulat azóta több száz bemutatót tartott. 

Az egyetemes drámairodalom jelentős művei mellett folyamtosan műsoron tartja a klasszikus és kortárs zsidó drámairodalom alkotásait, így Alechem, Ansky, Gordin, H. Leivik darabjait. Isaac Bashevis Singertől színpadra vitték a Bolond Gimpelt és a Lublini mágust, bemutatták románul író zsidó írók –  Aurel Baranga, Alexandru Mirodan, Mihail Sebastian, Alexandru Sever, Dumitru Solomon és mások – darabjait. 

(Címlapképünkön az Állami Zsidó Színház nézőtere látható.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek