Nagyvárad emlékezik: „Bíró József Remember 2022”

2022. Július 12. / 16:25


Nagyvárad emlékezik: „Bíró József Remember 2022”

A nagyváradi kis zsinagógában „Bíró József Remember 2022” címmel  megnyílt kiállítás a neves nagyváradi képzőművésznek, művészettörténésznek állít emléket, akit tragikusan fiatalon, 38 évesen édesapjával együtt a Dunába lőttek nyilas gyilkosaik. A tárlatot a művész örökösének, Adam Biro írónak a jóváhagyásával, a Nagyváradi Zsidó Hitközség támogatásával szervezték meg, a kurátor Lőwy Dániel professzor, író.

A száztizenöt évvel ezelőtt született Bíró József festő, művészettörténész festményeit, grafikáit, valamint az életéhez, munkásságához köthető tárgyakat, dokumentumokat lehet látni augusztus 31-ig a Teleki (Primariei) utca 25. szám alatti Zsidó Történeti Múzeumban Nagyváradon – írja az Erdon.ro  erdélyi hírportál.

Bíró József Nagyváradon született 1907. július 8-án, édesapja a nagyváradi zsidó líceumot igazgató Bíró Márk volt – idézte föl a képzőművész és művészettörténész tragikusan fiatalon ketttört életútját Lőwy Dániel a tárlat megnyitóján július 10-i megnyitóján.

Bíró József előbb festőművészi pályára készült a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, de végül 1932-ben művészettörténetből doktorált Budapesten, doktori disszertációja Nagyvárad barokk és neoklasszikus művészeti emlékeiről szólt. 

Életét az erdélyi műemlékek kutatásának szentelte. Munkásságának csúcsa az erdélyi kastélyok bemutatása volt, melyeknek stiláris leírását adta, de a kastélyokat le is fényképezte, művét a saját rajzaival illusztrálta, és a kastélyok alaprajzát is elkészítette. Művészettörténészi munkássága jelentős értéke a magyar kultúrtörténetnek. 

Mindössze 38 évesen a nyilasterror áldozata lett: 1945 januárjában édesapjával együtt a Dunába lőtték.

Az Erdon.ro cikkét teljes terjedelmében itt olvashatják.

(Címlapkép: Alexandru Nițescu/Erdon.ro)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Bár micvó a Nagy Fuvarosban…
2024. Február 19. / 13:06

Bár micvó a Nagy Fuvarosban…

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a szeretetről
2024. Március 08. / 07:00

Jonathan Sacks rabbi a szeretetről