Múzeumunk éjszakája: micsoda buli volt!

2022. Június 26. / 15:22


Múzeumunk éjszakája: micsoda buli volt!

Nem kézenfekvő, hogy az ember éjjelente járjon múzeumba, pláne a múzeumok éjszakáján, amikor egyrészt lépni nem lehet a tömegtől, másrészt ha az ember kisgyerekes szülő, akkor a gyerekét sem tudja magával vinni – mindezek dacára tegnap éjjel hatalmas buli kerekedett a dologból. A Dohány zsinagóga előtt éjfél után is ropták a táncot, ami pedig a Rumbach-ot illeti: Fullajtár Andrea „Karádyádája” lenyűgöző volt. Vastaps a fellépőknek és a szervezőknek.

A magyar zsidó közösség kulturális és vallási létesítményei, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI), a Rumbach utcai zsinagóga, Mazsihisz és a BZSH intézményeinek szervezői mindent megtettek érte, hogy a június 26-ra virradó éjszaka emlékezetes élményként raktározódjék el bennünk: a közönséget olyan minőségi és színvonalas programok várták, hogy nagyon csodálkoznánk rajta, ha valaki esetleg csalódottan távozott. 

Pardon, máris ki kell javítani magunkat: csalódottan legfeljebb az távozott, aki valamelyik programról lemaradt. Hiszen – hogy csak pár programot soroljunk fel – a zsidó múzeumban voltak izgalmas tárlatvezetések, a Dohány előtt fergeteges tombolásba torkolt koncertek, volt zenés irodalmi est és megrázó monodráma-előadás.

20220625_233759.jpg

Persze, bármennyire kulturális rendezvény-sorozatról volt is szó, a zsidó vallásgyakorlás és hitélet természetesen központi szerepet kapott: a programok eleve csak a szombat kimenetele után kezdődhettek el. Az ünnep kimenetelét jelző hávdálá-szertartást dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezette le, míg a múzeumban dr. Verő Tamás főrabbi állt mindazok rendelkezésére, akik a zsidósággal kapcsolatos ismereteiket szerették volna bővíteni. 

Az éjszaka legmegrázóbb produkciója Fullajtár Andrea színművésznő monodráma-előadása volt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában  Karády Katalinról. De még pontosabb volna, ha azt írnánk: Karády Katalinnal. Hiszen a Katona József Színház művésznője olyan beleéléssel adta elő a Bán Zsófia: EL! ( Karádyáda) című műve alapján Pelsőczy Réka által rendezett darabot, hogy a nézőnek többször az volt az érzése: valóban az 1940-es években vagyunk, és a színpadon valóban Karády Katalin szellemisége bújik elő abból a varázsköpönyegből, amelyet minden született színész magán visel, akár tehet róla, akár nem. 

A darab szüzséje zseniálisan egyszerű: Karády Katalint egy dél-amerikai bevándorlási hivatalban látjuk, amint a bevándorlási ügyeket intéző hivatalnokkal val találkozásra készül, s igyekszik gondolatban összeszedni, hogy mit is mond majd neki. Hogyan fogja megmagyarázni, hogy odahaza, Magyarországon hol nácibarátnak, hol kommunistának, hol kémnek, hol „zsidóbérencnek” tartották, s miként fordulhatott elő, hogy a valaha ünnepelt sztárból megvetett üldözött lett.

20220625_232614.jpgFullajtár Andrea és Wagner-Puskás Péter

Az „akár tehet róla, akár nem” kifejezést nem véletlenül használtam, elvégre ennek az előadásnak mégiscsak az volt a summázata, hogy a siker és bukás, a dicsőség és a megaláztatás, a szabadság és a rabság olyan tényezők az életünkben, amelyeket akkor is utolérnek minket, ha megérdemeltük, és akkor is, ha nem. 

Ezt a furcsa kettősséget adta vissza Fullajtár Andrea remek játéka, amely humorral és könnyekkel, fénnyel és sötétséggel, nevetéssel és sírással adta vissza azt a jelenséget, amelyet egy szóval így lehet nevezni: Karády. S milyen óriási ötlet, hogy a leghíresebb Karády-dalokat (Wagner-Puskás Péter zongorajátékára) Fullajtár Andrea kissé parodizálva adta elő, szándékosan eltúlzott búgással és szándékosan eltúlzott orrhangon: ezzel is jelezve azt a távolságot, amely Karádyt részint a saját korától, részint a saját legendájától, végül pedig pedig tőlünk, az utókortól elválasztja. 

Este 11 órától a „judeo folk-rock” zenét játszó Hamsa zenekaré volt a Dohány zsinagóga előtt felállított színpad, és a banda olyan lendülettel vetette bele magát a zenélésbe, hogy a lelkesedésük hamarosan a közönségre is átragadt: olyannyira, hogy a színpad előtt hamarosan fergeteges tánc kezdődött. Megérdemlik, hogy megemlítsük a zenészek nevét, már csak azért is, mert ha a közeljövőben egy programszervezőnek azon járna az esze, hogy  ősi zsidó és közel-keleti dallamokat modern hangszerelésben megszólaltató együttest akar meghívni, akkor tudja, hogy kiket kell keresnie. A Hamsa tagjai tehát Kuna Valéria és Kata (ének), Kuna Bence (ének, kürt, ütőhangszerek), Kuna Gyula (trombita), Kuna Márton (harsona), Somos András (billentyűs hangszerek), Éder Ferenc „Lá” (basszusgitár) és végül a doboknál: Fábry Adonisz. Szóval név szerint ők voltak azok, akik még jóval éjfél után is olyan bulit csaptak a sokat látott zsinagóga előtt, hogy legszívesebben máris meghívnánk őket a 2023-as múzeumi éjszakára is.

Egyszóval remek éjszaka volt: találkozzunk jövő nyáron ugyanitt, ugyanekkor, ugyanilyen jókedvűen!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Megnéztük az izraeli államfői rezidenciát belülről
Mazsihisz hírek
Szívszorítóan szépen kezdődött az emlékezet éve
Megemlékezések
Holokauszt 80 Emlékév: Országos sétaprogram 23 helyszínen