Monet-festmény árából fizet a múzeum a zsidó műgyűjtő családjának

2024. Szeptember 17. / 13:18


Monet-festmény árából fizet a múzeum a zsidó műgyűjtő családjának

– Carl Sachs, a nácik elől menekült zsidó műgyűjtő annak idején „kényszerből” adta el a festményt – közölte a zürichi Kunsthaus. Sachs örökösei üdvözölték a múzeum lépését.

Svájc egyik legnagyobb művészeti múzeuma eladja Claude Monet egyik festményét, hogy visszafizesse a II. világháború alatt eladásra kényszerített zsidó műgyűjtő családjának az árát.

Monet a XIX. század végén festette a „L'Homme à l'ombrelle” („Férfi napernyővel”) című képet. A zürichi Kunsthaus a festményt Carl Sachs zsidó vállalkozótól szerezte meg, aki 1939-ben feleségével Svájcba menekült a nácik elől.

monet1.jpgMonet „L'Homme à l'ombrelle” című festménye egyike volt azon festményeknek, amelyeket Carl Sachs kényszerből adott el a II. világháború alatt. Kép: Kunsthaus Zürich

Sachs kénytelen volt eladni a festményt és több más képet is, hogy megélhetést biztosítson magának. Nem sokkal később, 1943-ban meghalt.

„A gyors eladásra azért volt szükség, hogy a házaspárnak legyen pénze a megélhetéshez, ezért kényszer hatására cselekedett” – áll a Kunsthaus Zürich júniusi közleményében.

Az eladásból származó bevételt a művészeti galéria és Sachs leszármazottjai között osztják fel. Más Monet-festmények árverési értékéből kiindulva itt is több tízmillió dollárra lehet számítani.

Sachs örököseinek ügyvédje, Imke Gielen elmondta, hogy a család üdvözli az eladást, mivel az „igazságos és méltányos megoldás a mű számára”.

A múzeumot felügyelő Zürcher Kunstgesellschaft elnöke, Philipp Hildebrand fogadkozott, hogy „átláthatóan fogunk eljárni (…) a gyűjteményünkben található minden olyan mű esetében, ahol megalapozottan utalnak a náci üldöztetésből eredő kényszerre”.

– Természetesen sajnáljuk, hogy ez a csodálatos festmény az eladás után valószínűleg elhagyja a Kunsthausot – tette hozzá Hildebrand. – Ugyanakkor ez a lépés kifejezi proveniencia-stratégiánk komolyságát. (Azaz a műtárgy pontos származási helyének vagy eredetének tisztázását – a ford.)

Ide kapcsolódóan ajánlanánk az októberben Budapestre érkező különleges immerzív kiállítást, ahol egy egész virtuális világot tekinthetünk meg Monet varázslatos alkotásaiból. A vizuális utazás során Monet nyolc ikonikus művét fedezhetjük fel, köztük a Pipacsmező és a Nyár vége című alkotások inspirációit is. 

dw cikke alapján fordította: Zucker-Kertész Lilla

Címlapkép:  Michael Buholzer/KEYSTONE/picture alliance

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek