Magyar származású zsidó énekest is Grammy-díjra jelöltek

2020. November 25. / 17:17


Magyar származású zsidó énekest is Grammy-díjra jelöltek

A rockbandát alapító Haim nővérektől a repper Doja Caten át a posztumusz jelölést kapott Leonard Cohenig sok zsidó művész van a leendő Grammy-díjasok listáján. Habár a díjátadó ceremóniát a koronavírus lefújta, abban biztosak lehetünk:  a Grammy-díjakat kiosztják. Szurkoljunk a magyar Starker János gordonkaművész unokájának, Jonathan Percy Starker Saxe-nak is!


Az aktuális Grammy-díj esélyesek között vannak a zsidó Haim nővérek — Alana, Danielle és Este —, akik az idént megjelent „Women in Music Pt. III,” című albumukkal versenyeznek a díjért, továbbá a legjobb rock előadás kategóriájában indul a „The Steps” című számuk. 

Az év producere lehet Jack Antonoff zenész, aki producerként olyan előadókkal és zenekarokkal dolgozott együtt idén, mint Taylor Swift, The Chicks (korábban Dixie Chicks), FKA Twigs és a Sia. Ugyancsak Grammy-díjas producer válhat egy másik zsidó zenészből, Dan Auerbachból, a The Black Keys nevű rockbanda frontemberéből, aki többek között CeeLo Green, Early James és Marcus King munkáiban működött közre. 

A legjobb új művész kategória győztese lehet Doja Cat (igazi nevén Amalaratna Zandile Dlamini), aki a „Say so” című slágerével az év felvétele és a legjobb szólóelőadás díjáért is ott van a mezőnyben. A fiatal művésznő zsidó anyától és nem zsidó dél-afrikai apától született Kaliforniában. 

A legjobb rap-album díjért Freddie Gibbs-szel megosztva versenyez a zsidó Daniel Maman, aki jelentős hip-hop producerként olyan előadókat jegyez, mint Eminem vagy 50 Cent

Ugyancsak megosztott jelölést kapott az énekes Jonathan Percy Starker Saxe, aki Julia Michaels-szel énekli az „If the World Was Ending” című balladát. Saxe nagyapja a magyar származású, 2013-ban elhunyt Starker János gordonkaművész volt, aki maga is elnyerte a Grammy-díjat 1998-ban. 

(Címlapkép: J. P. Saxe/Facebook)

A JTA cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek