Ma lenne 85 éves Brian Epstein, a Beatles menedzsere

2019. Szeptember 19. / 09:40


Ma lenne 85 éves Brian Epstein, a Beatles menedzsere

Brit zsidó családban 1934. szeptember 19-én született Brian Epstein, aki elindította az akkor még ismeretlen Beatles együttest Liverpoolból az elképesztő világhír és zenetörténelmi halhatatlanság felé.


Brian Epstein igazi üzletember volt, akár az apja és a nagyszülei: nagyapja alapította az Isaac Epstein and Sons nevű bútorgyárat Liverpoolban, anyja pedig a Hyman bútorgyáros-családból származott. 

A fiatal Brian a harmadik félév után otthagyta a főiskolát, hogy átvehesse az apja által alapított North End Music Stores (NEMS) irányítását. Az első lemezbolt után hamarosan  második üzletet is nyitottak, így Brian az egész hálózat vezetője lett. Lemezboltjai és egy zenei rovata révén hamarosan Liverpool ismert figurája lett.

espstein2.jpgA zenészek mögött, a háttérben, mint mindig: Brian Epstein

Epstein 1961-ben látta először a Beatlest zenélni, igaz, a tagokat már ismerte látásból, hiszen John Lennon és Paul McCartney is rendszeresen vásároltak a boltjában lemezeket. A remek üzleti érzékkel rendelkező Epstein arra figyelt föl, hogy nagyon sokan keresik nála a Beatles egyik, még Hamburgban fölvett kislemezét. 1961. november 9-én elment az azóta szintén világhírűvé vált Cavern Clubba, ahol meghallgatta a Beatlest, s később azt nyilatkozta erről: „Azonnal megfogott a zenéjük, a tempójuk és a színpadi humoruk. És miután beszéltem velük, személyiségükkel is mély benyomást tettek rám. Igazából minden ott kezdődött el.”  

A többi már zenetörténelem, hiszen 1961-től röpke pár év alatt Brian Epstein felépítette és lényegében „eladta” a Beatlest az egész világon. Mindössze 35 évesen halt meg 1967-ben, s halála állítólag szerepet játszott abban, hogy a zenekar pár évre rá feloszlott. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps
Megemlékezések
Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán
2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán

Tudomány
Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?
2024. Április 19. / 15:52

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?