Budapest 150 éve filmekben elbeszélve: Megáll az idő

2023. November 07. / 14:24


Budapest 150 éve filmekben elbeszélve: Megáll az idő

Budapest közelmúltbeli vagy éppen napjainkban megtapasztalt történéseit, hangulatait, a városlakók mindennapjait és a mindennapok hőseit idézi meg az a filmvetítés-sorozat, amelyet a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a Pesti Mozi mozitörténeti kiállítás és klub – Hernád Ház indított közösen.  A héten Gothár Péter: Megáll az idő című filmjét vetítik, előtte a rendezővel és Znamenák István színművésszel Rózsa Péter beszélget.

Mint az a Mazsike hírlevelében a filmről olvasható: Megáll az idő – a fenébe, dehogy áll meg, mindig zajlik, hömpölyög tovább. És mégis – mert ugyan mozog a Föld és Állni látszék az idő – az ember valóban az idő múlása ellenére ugyanott találja magát, ahol már volt, vagy ahol elődjei már jártak. Budapest, 1956, forradalom, menekülés, kivándorlás, megalkuvás, rossz és hősiesen jó élmények városa. Gothár Péter örökbecsű filmje okán beszélgetünk minderről, majd meg is nézzük ezt a kortalan, tehát máig érvényes alkotást… Megáll az idő".

bp150_filmek_1925x744.jpg

Gothár Péter 1982-ben bemutatott, sok vitát kiváltó, Megáll az idő című filmjét (amelynek forgatókönyvét Bereményi Géza írta) november 9-én, csütörtökön 18 órakor vetítik a Hernád Ház Lajtor Andor-termében (cím: VII. kerület, Hernád utca 46. 4. emelet; bejárat a Dembinszky utcai oldalkapun). 

A belépő 2500 forint, jegyek a rendezvény előtt a helyszínen, vagy elővételben a JEGYx1.hu oldalon kaphatók.

Forrás: Mazsike

(Címlapkép:  jelenet a filmből, a fotón Őze Lajos és Znamenák István)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek