Balatoni nyár: Siófokon lesz az ősbemutatója Jávori Fegya új musicaljének

2022. Július 14. / 16:19


Balatoni nyár: Siófokon lesz az ősbemutatója Jávori Fegya új musicaljének

Siófokon lesz az ősbemutatója Jávori Ferenc Fegya: „A Levi’s Story – a Farmerkirály” című musicalnek július 15-én és 16-án. A musicalt a farmerkirály, Levi Strauss élete és az amerikai kivándorlási hullám ihlette. A történet valahol ott kezdődik, ahol a Hegedűs a háztetőn véget ért, és ezen belül Levi (Lőb) Strauss kalandos életét, karrierjét, a farmernadrág, a blue jeans születését meséli el.

A Levi’s Storyt a Pesti Broadway Alapítvány és a Veszprémi Petőfi Színház koprodukciójában mutatják be, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Zeneszerzője Jávori Ferenc „Fegya”, a dalszövegeket Müller Péter Sziámi írta. Az autentikus táncokat a koreográfus, Király Béla a kortárs táncművészet köntösébe bújtatja.

A darab, mely a világsiker musicalje szlogent kapta, a farmerkirály, Levi (Lőb) Strauss kalandos életét meséli el az amerikai kivándorlási hullám közepette, és természetesen a farmernadrág, a blue jeans születését. Zenei érdekessége, hogy a klezmer mellett lesz benne country, müncheni sördal, valamint mai jellegű musicalszám, de orosz-német népzenei alapokból felépített kórus is.

Az előadás főbb szerepeiben Szulák Andrea, Szabó P. Szilveszter, Kerényi Miklós Máté és Kardffy Aisha lesz látható. A produkció ősbemutatójára 2022. július 15-én és 16-án kerül sor a Siófoki Szabadtéri Színpadon, augusztus 26-án és 27-én Fertőrákoson láthatják a nézők, októberben pedig megérkezik kőszínházba is, a Veszprémi Petőfi Színház színpadára.

Levi Strauss (1829-1902) szegény németországi zsidó családból származott. Löb Strauß néven született, 18 éves korában édesanyjával és két nővérével kihajóztak az Egyesült Államokba. 1850-től hívta magát Levi Straussnak. 1853-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, aztán elköltözött San Franciscóba, itt ruházati üzletet nyitott. Eleinte vitorlavászonból készített nadrágokat a munkásoknak Strauss. Az 1870-es évek végén Jacob Davis, egy szabó elkezdett nadrágokat készíteni fém szegecsekkel, hogy jobban bírják a nadrágok. A Levi Strauss & Co. nevű cége elkezdte gyártani a Levi's márkájú farmernadrágokat.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek