A hét műtárgya: Múzeumi díszablakok

2020. Június 05. / 15:30


A hét műtárgya: Múzeumi díszablakok

Az üvegablakok annak emlékei, hogy a zsidó múzeumot a gazdag és befolyásos pesti zsidó hitközségi elit támogatásával hozták létre a fővárosban. Minden ablak egy-egy tekintélyes család emlékét őrzi. 


A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár épülete több szimbolikus történeti esemény emlékét hordozza. A második teremben látható díszes ablaksor az 1931-ben átadott épület eredeti berendezéséhez tartozott, és csodával határos módon épségben vészelte át a huszadik századot. Az üvegablakok annak emlékei, hogy a múzeumot a gazdag és befolyásos pesti zsidó hitközségi elit támogatásából, adományaiból hozták létre. Valamennyi ablak a korszak egy-egy tekintélyes családjának emlékét őrzi, amelyek gyakran más pesti jótékonysági intézmények alapítói és donátorai között is feltűnnek.

Az üvegképeken jobbára bibliai történetek ábrázolásait láthatjuk: Dávid és Góliát, Izsák feláldozása, Mózes megtalálása, Hámán és Mordechaj, Dániel látomása, Fáraó álma, Dávid király imája, Babilon vizeinél, Salamon házavató imája, Dániel az oroszlánveremben, Deborah, Becalél. A bibliai témákat két történeti kép egészíti ki: Juda Halévi halála és Majmonidész tanítványai körében. 

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár hírlevele)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Gazdag és tartalmas nyári számmal jött ki a Szombat
Zsidó világ
BIG: Nem lettem traumatizált ember
2021. Május 09. / 10:19

BIG: Nem lettem traumatizált ember

Kommentek