A hét műtárgya: Híres zsidó férfiak tablója a XIX. század végéről

2021. November 12. / 13:36


A hét műtárgya: Híres zsidó férfiak tablója a XIX. század végéről

A mai napon – a zsidó dátum szerint Kiszlév hó 8-án – van a  halálozási évfordulója Wahrmann Mórnak (1832-1892), a pesti hitközség egykori elnökének. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti magazinját az ő és családja tiszteletére állították össze.


II. József császár és király türelmi rendeletének hatása tette lehetővé a 18. század végén a zsidók letelepedését Pesten. E szűk évszázad történetének kezdetén találjuk Wahrmann Izraelt, a frissen alakult Pesti Izraelita Hitközség első főrabbiját, a végén pedig az unokáját, Wahrmann Mórt, a népképviseleti országgyűlés első zsidó képviselőjét, a Pest, Buda és Óbuda egyesítését célzó javaslat beterjesztőjét – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár hírlevél-magazinja, amely a mai számát a Wahrmann család tiszteletére állította össze.

zsf.jpg

A hét műtárgya rovat ezúttal a híres zsidó férfiak XIX. század végén keletkezett tablójűra hívja fel a figyelmet. Akkoriban a társadalmi integrációban elért eredményeire büszke zsidó közösség több hasonló, „akikre büszkék vagyunk" tablót is összeállított. A múzeum gyűjteményének egyik fontos, de sajnos töredékesen fennmaradt darabjának szinte közepén láthatjuk Wahrmann Mór portréját, körülötte az osztrák és magyar zsidó elit képviselőivel.

A műtárgya adatlapja IDE KATTINTVA látható.

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

Kapcsolódó írásunk:
A párbajozó zsidó bankár – Wahrmann Mór

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Megnéztük az izraeli államfői rezidenciát belülről
Élet + forma
Bár micvó a Nagy Fuvarosban…
2024. Február 19. / 13:06

Bár micvó a Nagy Fuvarosban…