Vasárnap adják át az Élet menete – Kézdy György díjakat

2019. November 21. / 10:18


Vasárnap adják át az Élet menete – Kézdy György díjakat

A legendás színészről, Kézdy Györgyről (1936-2013) elnevezett elismeréseket a budapesti Pozsonyi úti református templomban ünnepélyes keretek között adják át november 24-én, délután 6 órától. 


Az Élet menete Alapítvány ezen a héten rendezi meg az idei Élet menete – Kézdy György díjak ünnepélyes átadását, amely egyúttal az alapítvány évzáró rendezvénye lesz. Az eseményen közreműködik a Szent Efrém férfikar.

Kézdy György legendás hírű, nagy színész volt. Mint korábban honlapunkon írtuk róla, a törekvő erzsébetvárosi zsidó kisegzisztenciák közül érkezett, a magyar zsidóság egyik legsajátosabb és legvonzóbb rétegéből: édesapjának hanglemezüzlete volt a Rákóczi-úton, de árult hozzá gramofont, sőt még varrógépet is: ami kellett. Az anyukája a háború előtt háztartásbeli volt. Addig a papa nem vehette feleségül, amíg nem teremtett magának rendes egzisztenciát. De mindenre nem lehet felkészülni: a papa, szegény, nem jött haza a munkaszolgálatból, ott maradt a két gyerek, a kis Krausz Gyuri meg a húga, akiket valahogy mégiscsak fel kellett nevelni, ha már ők megmaradtak. A mama a háború után – a boltot, persze, nem lehetett továbbvinni – gépkezelő lett az Aprófémipari Szövetkezetben. Az üzletből pedig megmaradt egy lemez, A nagybőgő szerenádja. Ez volt, 78-as fordulatszámon, Kézdy György apai öröksége. Igen, Kézdy, ahogy a szép hosszú ujjú, finom kezű fiúhoz illett. Mert jó név a Krausz, szokta mondani, jó sok mindenre, csak éppen egy magyar színésznek nem jó.

A Magyarországi Élet Menete Alapítványt egy civil fiatalokból álló közösség alapította a világ 53 országokban is működő, hasonló szervezetek mintájára azzal a céllal, hogy rendezvényein fiatalok és idősek, közéleti emberek, színészek, művészek, sportolók, politikusok – felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül – ünnepélyes keretek között, együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett.

kézdy.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek