Timmermans: A rós hasáná lehetőséget nyújt nekünk arra, hogy felmérjük kontinensünk állapotát

2019. Szeptember 29. / 09:21


Timmermans: A rós hasáná lehetőséget nyújt nekünk arra, hogy felmérjük kontinensünk állapotát

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének üzenete a zsidó újév alkalmából.


Az 5780-as év beköszönte alkalmából az Európai Bizottság nevében szeretettel köszöntöm a zsidó származású európaiakat, barátaikat és családtagjaikat, valamint a világ más tájain élő zsidókat. Áldott ünnepet kívánok, és azt, hogy a rós hásánát szeretteik körében ünnepelhessék. 

A rós hásáná régmúltra visszanyúló hagyománya emlékeztet minket a judaizmus mélyen gyökerező értékeire, és általa megünnepelhetjük e páratlan örökséget, amellyel kontinensünket gazdagítja. Sigmund Freud, Albert Einstein vagy Simone Veil nélkül Európa ma nem lenne az, ami, és a judaizmus is szegényebb lenne Maimonidész vagy Raschi, Theodor Herzl vagy Golda Meir nélkül. 

A zsidó közösségek – az ortodox és a liberális, az askenázi és a szefárd közösségek egyaránt – saját, egyedi jellemzőkkel rendelkeznek: különbségeik ellenére egyformán jellemző rájuk kulturális örökségük összetartó ereje és gazdagsága, valamint az inspiráló közösségi élet. Az európai zsidó közösségek ugyanolyan változatosságot mutatnak, mint Európa maga. 

A rós hasáná lehetőséget nyújt nekünk arra, hogy felmérjük kontinensünk állapotát: az olyan kihívások, mint az éghajlatváltozás, a társadalmi egyenlőtlenségek vagy a következő technológiai forradalom értékeinket és ellenálló képességünket egyaránt próbára teszik. Bizonytalanságokkal teli világunkban Európának vezető szerepet kell vállalnia az egyetemes értékek védelmében. 

Az elkövetkező évben a Soa végének és az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 75. évfordulójára emlékezünk. Idén, a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapján felkerestem e helyszínt. Több száz fiatallal beszélgethettem a történelemből leszűrt tanulságokról és mindannyiunk felelősségéről. Emellett megemlékezünk a berlini fal leomlásának 30. évfordulójáról is. Ez az esemény a kommunista rendszerek végét jelentette, a vasfüggöny mögötti zsidó közösségek felszabadításához és Európa egyesüléséhez vezetve. 

A legfontosabb feladatunk, hogy őrködjünk demokráciánk felett, biztosítsuk védelmét és ellenálló képességét. Tudjuk: ahol a szélsőségek előretörnek, az antiszemitizmus újra felüti fejét. A holokauszt rettenetes emléke arra kötelez minket, hogy minden megjelenését komolyan vegyük. Örömmel jelentem, hogy az antiszemitizmus kérdésével foglalkozni fogunk az ENSZ Közgyűlésének informális plenáris ülésén, annak elismeréseként, hogy az antiszemitizmussal és a gyűlölettel világszerte szembe kell szállnunk. 

A zsidó származású európaiak – különösen a fiatalok – joggal büszkék zsidó identitásukra. A nyitott és toleráns Európa számára alapvetően fontos, hogy a zsidó hangok továbbra is meghallgatást találjanak Európában, és a zsidó élet szabadon kibontakozhasson. 

Önöknek és családjuknak a következőket kívánom: sáná tová u’metuká.

Tisztelettel,
Frans Timmermans

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Egy titkos zsidó színészlegenda: Meryl Streep 71 éves
Mazsihisz hírek
Mondd mit csináltál a koronás időkben?
2020. Június 26. / 09:03

Mondd mit csináltál a koronás időkben?

Kommentek