Így készüljünk a Nagy Nyitásra! – Kríziskulisszák 8.

2020. Május 22. / 12:41


Így készüljünk a Nagy Nyitásra! – Kríziskulisszák 8.

Hamarosan újra személyesen találkozunk a zsinagógáinkban, de ennek megvannak a maga szigorú közösségi és egyéni egészségbiztonsági feltételei. Következzék egy cikk arról, hogy a zsinagógákban milyen szabályokat kell betartanunk a következő hetekben. RÁDI ANGÉLA írása.


A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsment csoportja kidolgozta az az eljárásrendet (szakmai nyelven porotokollnak hívjuk), amely a vallási intézményeink várható nyitására meghatározza a mindannyiunkra nézve kötelező szabáyokat és javaslatokat. 

A BELÉPÉS ELŐTT

Ami az előzetes felkészülést illeti: minden körzetnek ki kell jelölnie egy egészségügyi biztonsági megbízottat, aki a protokoll betartatásáért felel, kapcsolatot tart a krízis menedzsment központtal és jogosult a zsinagógákba való beléptetés jogát gyakorolni. A zsinagógák bejáratánál ki kell függeszteni a legfontosabb egészségügyi biztonsági előírásokat összefoglaló dokumentumot, amit az adott körzeti hírlevélhez is csatolni kell. 

Az imahelyeket úgy kell kijelölni, hogy kerüljük a kis, zárt helyiségek használatát, gondoskodjunk az imahely könnyű átszellőztethetőségéről, és a nem használt berendezési tárgyak (fölösleges függönyök,  tálitok, könyvek stb.) eltávolításáról, így ugyanis egyszerűbb lesz fertőtleníteni és takarítani. Egyébként a fertőtlenítést és takarítást nem csak a rendezvények után, hanem előtt is el kell végezni, szigorúan maszkban és gumikesztyűben, s csakis olyan fertőtlenítő szereket szabad használni, amik szerepelnek az Országos Gyógyszerészeti Intézet által javasolt listán. Ezt olyannyira komolyan vesszük, hogy a takarításról készíteni kell egyzőkönyvet is, ami tartalmazza a felhasznált takarító szerek típusát, a takarítók nevét és a munka időpontját.

 Javasoljuk, hogy az imára érkezők hittestvéreink lehetőleg kerüljék a közösségi közlekedést! Ne lepődjenek meg rajta, hogy a kijelölt egészségügyi biztonsági megbízottat egy ellenőrző lista alapján fogja azonosítani és kikérdezni a belépő személyeket! 

A hitélet gyakorlásában résztvevők a belépéssel elfogadják az egészségügyi biztonsági előírásokat, és azokat magukra nézve is kötelezően is betartják.

A BELÉPÉS SZABÁLYAI

A zsinagógába való belépéskor kerüljük a mezüze megérintését, belépés után pedig javasolt az azonnali kézfertőtlenítés, ezért a bejárat közelében kézfertőtlenítő szereket kell elhelyezni. Belépni és bent tartózkodni csak maszkban szabad, a szertartások alatt csak saját tálit, imakönyv, tfilin és kipa használható. 

Az imákon legfeljebb annyian vehetnek részt, ahányan a védőtávolságok figyelembe vételével elférnek, ami az összes, rendszeresen használt ülőhely egynegyedét jelenti. Mindvégig ügyelni kell a megfelelő, legalább másfél méteres távolság tartására. 

A Tóratekercset a hívek egyelőre ne érintsék meg, akinek azonban az a tiszte, hogy a tekercseket kivegye és elrakja, rendszeresen fertőtlenítse a kezét. A jelenlévő személyekről jelenléti ívet kell vezetni (ez azért fontos, hogy esetleges fertőzés esetén megállapíthassuk a veszélyeztetett embereket). A közösségi hitélet gyakorlásában nem javasoljuk a vírusra fokozottan érzékeny krónikus betegek, legyengült immunrendszerű személyek részvételét. 

A SZERTARTÁS UTÁN

Minden hitéleti tevékenység és ima után át fertőtleníteni kell a helyiségeket, azon belül a tóraszekrényt, ítóraolvasó emelvényt, padokat, kilincseket, kapcsolókat, mellékhelyiségeket. Javasoljuk, hogy a heti nagytakarítás során végezzünk  általános felület fertőtlenítés is. Mivel az imák után egyelőre nem lehet közös étkezéseket tartani, azt tanácsoljuk, hogy a bor megáldása után mindenki otthon folytassa a  kiddust. Ha valaki egy-egy rendezvény után 14 napon belül Covid19 tüneteket produkál, akkor erről haladéktalanul tájékoztassa az egészségügyi biztonsági megbízottat és a közössége vezetőjét.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek