Élelmiszer-tartalék végszükségre: „előre kell gondolkodnunk”

2020. Május 11. / 20:00


Élelmiszer-tartalék végszükségre: „előre kell gondolkodnunk”

Szerző: Kácsor Zsolt

Háromszáz darab élelmiszer-csomagot állítottak össze a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) önkéntesei annak érdekében, hogy közösségünk rászoruló tagjainak akkor is rendelkezésre álljon a vallási előírásoknak megfelelő élelmiszer, ha esetleges rendkívüli helyzet esetén netán nem lehetne a megszokott kóser melegételt kiszállítani. Az önkéntesek között ott volt Heisler András elnök is, aki azt mondta: „a biztonságunk érdekében előre kell gondolkodnunk”.


A budapesti Dózsa György úti zsinagóga mögötti raktárban több mint egy tucatnyi önkéntes gyűlt össze vasárnap délután, hogy biztonsági tartalék gyanánt élelmiszer-csomagokat állítsanak össze. A szatyrokba többek között rizs, száraztészta, sűrített paradicsom, lekvár, tea, tej, halkonzerv, gyümölcskonzerv, müzli, csoki és paradicsomos fehérbab került. Esetleges szükség esetén jól jöhet, és napokig kitarthat, hiszen például rizsből és tésztából egy-egy kiló került minden adagba, tejből pedig három-három liter.

IMG_5929.JPGBeállt az önkéntesek közé Heisler András is

Habár a csapat – Rádi Angéla vezetésével – most háromszáz csomagot állított össze, a Mazsihisz rendelkezésére álló készlet alapján ennél többet is össze lehetne csomagolni. Egyelőre azonban nem indokolt ennél többet előállítani, ez a készlet ugyanis rendkívüli vészhelyzet esetén osztható ki, ilyen helyzet pedig most nem áll fönn. 

Beállt az önkéntesek közé Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, aki honlapunk érdeklődésére azt mondta: jelenleg zavartalanul működik a kóser melegkonyhánk, ám arra is kell gondolni, hogy ha bármilyen, most előre még nem látható probléma adódik, akkor legyen mihez nyúlni. Szükség esetén kóser egytál-ételek állíthatók elő, a mostani tartalék-képzés pedig arra az esetre vonatkozik, amikor ez a lehetőség is korlátozottan állna rendelkezésre. Azzal kapcsolatban, hogy milyen biztonsági óvintézkedések közepette üzemel szövetségünk konyhája, Heisler András azt mondta: a dolgozókat két csoportra osztották annak érdekében, hogy ha valaki közülük megfertőződne, akkor a másik csoport rendelkezésre tudjon állni. Az elnök hozzátette: közösségünk biztonsága érdekében előre kell gondolkodni, ennek jegyében született meg a mostani élelmiszer-tartalék felhalmozásának ötlete. Mint mondta, a készletet úgy állították össze, hogy a mostani járvány elmúltával föl lehessen használni, tehát ezek az élelmiszerek akkor sem vesznek kárba, ha nem lesz szükség a kiosztásukra. Fontos hangsúlyozni tehát, hogy egyelőre senki ne igényeljen ezekből a csomagokból, ezzel a kapacitással ugyanis vészhelyzet esetén kell számolni.

IMG_5826.JPGRádi Angéla (balra) és Sebestyén Csilla

Az önkéntesek között találkoztunk össze Riesz Gáborral,  az újbudai Bét Sálom közösség tagjával, aki egy világzenei koncerteket szervező cégnél dolgozik kulturális rendezvényszervezőként. Mivel ez az ágazat a jelenlegi helyzetben teljesen leállt, Gábornak sok szabadideje lett – most ebből áldozott fel egy vasárnap délutánt közösségünk javára. Amikor a Mazsihisz hat-hét meghirdette az önkéntes munkát, azonnal jelentkezett, hogy hasznára lehessen zsidó közösségünknek. Mint fogalmazott: reménykedik benne, hogy nem kerülünk olyan helyzetbe, amikor ezt a háromszáz csomagot majd házhoz is kell vinni, a tartalék azonban nem árt. Ezek olyan élelmiszerek – tette hozzá –, amelyek tartósan elállnak, így akár egy év múlva is felhasználhatók lesznek.

Ezen a vasárnap ugyancsak a csapat munkáját erősítette Sebestyén Csilla, aki a „civil életben” személyi asszisztensként dolgozik, s most úgy érezte: önkéntesként tehet nagy szolgálatot. Mint mondta, ő maga Izraelben bízik, pontosabban az izraeli tudományban, amely remélhetőleg hamarosan előállít egy vakcinát a vírus ellen. Csilla is alig várja, hogy a járványhelyzetnek vége legyen, mert már nagyon vágyik emberek közé. Az elmúlt hetekben szembesült vele, hogy az ember a szó szoros értelmében valóban „társas lény”, úgyhogy számára már az is nagy öröm volt, hogy e vasárnap délután emberek között lehetett. 

Fotók: Szentgyörgyi Ákos

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek