EB: Rendkívüli szintre nőtt az antiszemita incidensek száma Európában

2023. November 06. / 11:52


EB: Rendkívüli szintre nőtt az antiszemita incidensek száma Európában

– A történelem legsötétebb időszakaira emlékeztet, hogy szerte Európában rendkívüli szintet ért el az antiszemita incidensek száma az elmúlt napokban, az európai zsidók ma ismét félelemben élnek. E nehéz időszakban az Európai Unió (EU) a zsidó közösségei mellett áll – olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet tegnap adott ki az Európai Bizottság (EB).

Az EB állásfoglalása szerint az antiszemita incidensek és retorika újjáéledése tapasztalható az Európai Unióban.

Németországban Molotov-koktélokat dobtak egy zsinagógára, Franciaországban Dávid-csillagokat festettek lakóépületekre, Ausztriában meggyaláztak egy zsidó temetőt, Spanyolországban zsidó üzleteket, zsinagógákat támadtak meg olyan tüntetők, akik zsidóellenes, gyűlölködő szlogeneket skandáltak. 

Az EB leszögezi: e nehéz időszakban az Európai Unió a zsidó közösségei mellett áll, és a leghatározottabban elítéli ezeket az alávaló tetteket. Ezek a cselekedeteket ellentétesek mindazzal, amit Európa képvisel, ellentétesek alapértékeink és életvitelünk ellen.

Az EU által képviselt  társadalmi modell az egyenlőségen, a befogadáson és az emberi jogok teljes tiszteletben tartásán alapul, senki sem élhet a vallása vagy identitása miatt félelemben, akár zsidó, muszlim, keresztény. 

Az EB az antiszemitizmus növekedésének visszaszorítására szólít fel, ugyanakkor azt is hozzáteszi a közlemény, hogy vissza kell szorítani a a muszlimellenes gyűlölet növekedését is, mert az elmúlt hetekben erre is volt példa. Az ezzel kapcsolatos eszközök közül az EB konkretizálja: az EU-s jog szerint büntetőjogi kategória a gyűlöletre és erőszakra való nyilvános uszítás, és ez esetben azonosan kell kezelni a  rasszista és idegengyűlölő beszédeket a gyűlölet-bűncselekményekkel.  

Hozzáteszik: a szigorú szankcionálás fontosabb, mint valaha, ezt segíti a 2021-ben életbe léptetett átfogó stratégiát az antiszemitizmus elleni küzdelemről és az EU 2020-ben megalkotott rasszizmusellenes cselekvési tervét.

AZ EB leszögezi: az EU tagállamaival együttműködnek abban, hogy erősíteni kell a biztonsági intézkedéseket, így az EU magasabb támogatást ad az istentiszteleti helyek és egyéb helyek védelmére, és jelenleg azon dolgoznak, hogy ilyen célokra még több támogatást tudanak adni. 

Címlapkép: Európai Bizottság/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek