A radikalizáció bécsi modellje – elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni kiállítás

2022. Augusztus 14. / 16:16


A radikalizáció bécsi modellje – elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni kiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be. 

„Csak aki ismeri a történelmet, vállalhat felelősséget a jelenért” – véli az Osztrák Történelem Háza (hdgö) igazgatónője, Monika Sommer, annak kapcsán, hogy a kiállítóház A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soa című tárlata augusztus 23-tól Budapesten lesz látható. A Bécsben nemrég véget ért tárlat nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, és nem véletlen, hogy külföldön elsőként Magyarországon látható.

A kiállítás Bécs, mint az antiszemitizmus gerjesztője szerepét mutatja be a nemzetszocialista államban, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságára.

Adolf Eichmann 1938-ban hozta létre Bécsben a „Zsidó Kivándorlás Központi Hivatalát”. Ez a hivatal dolgozta ki aztán 1941-ben a zsidó lakosság gettókba és haláltáborokba való deportálásának szervezeti modelljét, hogy 1941. októberétől ennek alapján hajtsák végre a deportálásokat az egész Német Birodalomban. A kiállítás ezekre a folyamatokra világít rá – többek között egyéni sorsokon keresztül –, valamint megmutatja, hogy az Anschluss után miként vált Ausztria az antiszemita politika kísérleti terepévé.

A tárlat kitér arra is ,,miként fosztották meg rendszerszinten jogaiktól, tulajdonuktól a zsidó lakosságot, majd üldözték el és semmisítették meg ezeket az embereket. Ezzel párhuzamosan a kiállítás felvillantja azt is, hogyan segítettek magukon és egymáson a zsidók, és mások bátor ellenállását is. A tárlat rámutat továbbá arra is, hogy a háború utáni Ausztriában mély hallgatás övezte a holokausztot, ami a tetteseknek kedvezett.

A Holokauszt Emlékközpontban helyet kapó kiállítást egy pódiumbeszélgetéssel nyitják meg 2022. augusztus 23-án, amelyen részt vesz többek között Heidemarie Uhl kurátor és Ljiljana Radonić, az Osztrák Tudományos Akadémia tagja.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Békéscsaba: Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában
Élet + forma
„Modernizmus, őrület és az amerikai álom”