A Neokohn elfogadta Gyenge bocsánatkérését, de várja Horváthét is

2021. Augusztus 12. / 17:28


A Neokohn elfogadta Gyenge bocsánatkérését, de várja Horváthét is

Gyenge Dániel, a Neokohn.hu külsős szerzője elismerte, hogy ő látható abban a fotóösszeállításban, amelyet a Vasárnap.hu közölt le róla. Megyeri A. Jonatán, a lap megbízott főszerkesztője ma azt írta: „a szembenézést nemcsak illik, de kötelesség is elfogadni. Ez az ősi zsidó hagyomány alapja".


Mint tegnap beszámoltunk róla: a kormányközeli keresztény újság, a Vasárnap.hu egy olyan fotóösszeállítást adott közre, amelynek tanúsága szerint Gyenge Dániel, a Neokohn rendszeres külsős szerzője a náci-nyilas szubkultúra jellegzetes elemeivel, tárgyaival pózolt. 

A közlést nagy valószínűséggel azért időzítették mostanra, mert a napokban a sajtó megírta: a Vasárnap.hu új főszerkesztője, Horváth Tamás korábban a neonáci kötődésű Erő és Elszántság tüntetéseinek aktív részese volt. 

Gyenge Dániel a Neokohn.hu hasábjain megbánást tanúsított és a fotók miatt bocsánatot kért, amit a szerkesztőség – amint az Megyeri A. Jonatán megbízott főszerkesztő mai cikkéből kiderül – el is fogadott. Továbbra is várják a szerző írásait, de „nagy várakozással tekintenek Horváth Tamás további életútjára” is, az új főszerkesztő ugyanis eddig nem tanúsított megbánást a holokausztot relativizáló és Hitlert éltető kijelentései miatt. 

(Címlapkép: Kalhh/Pixabay)

* * * 

A Tóra azt tanítja nekünk, hogy a teremtett ember nem tökéletes és mindannyian követhetünk el hibákat. A Biblia ugyanakkor azt is megtanítja, hogy az őszinte bűnbánatra igenis az őszinte megbocsátás a legemberibb válasz. A Neokohn.hu szerkesztősége az elmúlt hónapokban nem kímélte a Mazsihiszt és magát a neológiát sem: igazságtalan, becsmérlő és gyalázó megjegyzéseket kaptunk tőlük mind felekezetünkre, mind zsidóságunkra nézvést. Ám Elul havában, azaz a megbocsátás, az irgalom és a bűnbánat idején, lélekben már a nagy őszi ünnepekre készülve azt kell mondanunk: habár Gyenge Dániel otromba és felelőtlen módon gázolt bele sokunk érzékenységébe, a megbánást mutató fiatalember véleményünk szerint megérdemli a megbocsátást. Hibázott és megbánta. Sokan vagyunk így, egyikünk sem tökéletes, és a Tóra azt tanítja nekünk, hogy a bűnüket megbánókkal legyünk megbocsátók. Ennek szellemében kívánunk Gyenge Dánielnek és a Neokohn.hu szerkesztőségének lelkiekben gazdag felkészülést az engesztelés közelgő nagy napjára. (Kácsor Zsolt)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek