A munkácsi Lebovics Ábrahám kapta a Scheiber Sándor-díjat

2020. Március 04. / 19:00


A munkácsi Lebovics Ábrahám kapta a Scheiber Sándor-díjat

Szerző: Kácsor Zsolt

Lebovics Ábrahám határon túli magyar zsidó, akinek élete, családi, vallási és közösségi története mindent elmond az elmúlt száz évről – mondta Soltész Miklós államtitkár abból az alkalomból, hogy a Miniszterelnökség Scheiber Sándor-díjjal tüntette ki Lebovics Ábrahámot, a munkácsi zsidó hitközség elnökét ma Budapesten.


Aki Nyugat-Európából szeretné megismerni a térség történelmét, és a lehető legmélyebbre akar ásni, akkor látogasson el Kárpátaljára. Itt él Lebovics Ábrahám, akinek élete, családi, vallási és közösségi története mindent elmond az elmúlt száz évről. Köszönjük példamutató szociális munkáját, és azt, hogy hosszú ideje képviseli a zsidóság munkácsi és kárpátaljai törekvéseit, amelyeket a magyar kormány is igyekszik segíteni – ezt mondta köszöntőjében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Scheiber Sándor-díj mai átadóján. Az elismerést évente ítélik oda olyan személyeknek, akik kimagasló munkát végeznek a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és zsidó oktatás területén, valamint az egymás közötti párbeszéd és tolerancia érdekében. 

Lebovics Ábrahám 1946-ban született a kárpátaljai Gajdoson, és 1953 óta él Munkácson. Aktív éveiben a helyi szerszámgépgyár gépészmérnökeként dolgozott, a munkácsi zsidó hitközség elnöki tisztét 1994 óta látja el. 

Download.jpegLebovics Ábrahám és Soltész Miklós (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A budai Ybl-villában megrendezett ünnepségen a díjazottat régi barátja, Oberlander Baruch rabbi méltatta. Mint felidézte, a hajdan virágzó, 1741-ben alapított munkácsi zsidó  hitközséget működését és a helyi zsidóság életet derékba törte a vészkorszak, meggyöngítette, hogy a túlékők közül sokan külföldre távoztak, majd sújtotta a zsidó életet a vallásellenes kommunista rendszer is. E csapások következtében a régen sok ezer tagot számláló zsidóságból mára alig háromszáz ember maradt  a térségben. Ennek tükrében kiemelkedően fontos Lebovics Ábrahám sokrétű tevékenysége – mondta Oberlander –, hiszen neki köszönhetően a munkácsi és kárpátaljai zsidó élet fejlődésnek indult, amit támogat a lubavicsi mozgalom és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is. 

Habár saját szavai szerint nem jó beszéli a nyelvet, Lebovics Ábrahám magyarul köszönte meg az elismerést minden kárpátaljai zsidó nevében, mert – mint fogalmazott – „csak egy vagyok közülük". A díjazott végül megköszönte a magyar kormány Kárpátaljára irányuló, jelentős támogatását is. 

(Címlapkép: kormany.hu/Árvai Károly)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Most csak online olvasható a Pesti Sólet
2020. Április 26. / 11:49

Most csak online olvasható a Pesti Sólet

Kommentek