USA: Több milliárd dolláros törvényjavaslat Izrael megsegítésére

2024. Február 05. / 10:59


USA: Több milliárd dolláros törvényjavaslat Izrael megsegítésére

Izrael 17,6 milliárd dolláros támogatásáról szóló törvényről tervez szavazást ezen a héten az amerikai képviselőház. Ezt Mike Johnson, a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke jelentette be, aki republikánus képviselőtársainak azzal indokolta az új törvény elfogadásának szükségességét: az elmúlt három hónapban a Hamász által kezdett harcok fokozódtak, az Irán által támogatott fegyveres csoportok pedig a Közel-Keleten állomásozó amerikai erőket támadják.

Az amerikai képviselőház republikánus többsége tavaly ősszel törvényt fogadott el Izrael 14,3 milliárd dolláros támogatásáról, ami a támogatáshoz szükséges forrást az amerikai adóhatóság jelentősen megnövelt költségvetéséből vonta volna el.    

Az alsóházi törvényt a demokrata többségű szenátus nem vette napirendre. Chuck Schumer demokrata szenátor, a szenátus többségi vezetője azzal indokolta a lépést, hogy a szövetségi adóhatóság költségvetésének csökkentését eredményező kitétel „mérgező pirula", ezért nem áll módjában azt szavazásra bocsátani.    

Mike Johnson bejelentése arról szól, hogy az új törvényjavaslatban nem szerepel az adóhatósági elvonás, ezért a „szenátusnak nem marad kifogása".    

A republikánusok korábbi érvelése szerint azért készítettek külön törvényjavaslatot Izrael biztonsági támogatásáról, mert azt nem övezi ellenállás a párt képviselőinek körében, míg Ukrajna további támogatásáról szóló fehér házi kérés teljesítéséhez feltételeket kötnek.    

(MTI)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Jichák Hercog: „Az igazi hősök az anyák”
Élet + forma
Bár micvó a Nagy Fuvarosban…
2024. Február 19. / 13:06

Bár micvó a Nagy Fuvarosban…