Terrorista támadásnak minősítették a gyújtóbombás gyilkosságot

2020. Május 18. / 17:34


Terrorista támadásnak minősítették a gyújtóbombás gyilkosságot

A Lodi körzeti izraeli bíróság kimondta egy zsidó telepes bűnösségét, aki rasszista indíttatásból egy gyújtóbombával megölte egy palesztin család három tagját Ciszjordániában – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet hétfőn. A 25 éves Amirám Ben Uliel 2015. július 31-én dobott Molotov koktélt egy palesztin falu, Duma egyik házára, ahol egy kétgyermekes házaspár élt.


A szülők, Rihád és Szaad Davabsa, valamint Ali nevű, másfél éves kisfiuk belehaltak a kigyulladó otthonukban szerzett égési sérüléseikbe, és súlyos égési sérüléseket szenvedett másik fiuk, az akkor négy éves Ahmed is.    A bíróság nem állapította meg Ben Uliel terrorista szervezethez tartozását, azonban kimondta a többszörös gyilkosságot és gyilkossági kísérletet, a gyűlölet-bűncselekmény elkövetésére szövetkezést, és terrortámadásnak határozta meg a palesztin család elleni támadást. A terrorista meghatározás befolyásolhatja az ítéletet, növelheti a büntetés mértékét. A Sin Bét – Izrael belbiztonsági szolgálata – fontos mérföldkőnek nevezte az ítéletet a zsidó terrorizmus elleni harcban. 

A jobboldali törvényhozók az elmúlt években számos erőfeszítést tettek a terroristák halálbüntetésének törvénybe iktatására, de mivel ez mindeddig nem sikerült, halálbüntetés nem, csak életfogytiglan várhat a zsidó terrorista vádlottra. Az ügyészség vádjai szerint Ben Uliel lakottnak gondolta az épületet, melyre Molotov-koktélt dobott, s amelyre előzőleg graffitit festett azzal a szöveggel, hogy „bosszú", és „Éljen a Messiás-Király".

Jael Acmón ügyésznő elégedett volt a bírósági határozattal. A ynetnek elmondta, hogy a gyújtóbombás támadást rasszista indítékon alapuló bosszúból követték el, válaszul a zsidó Malki Rozenfeld halálát okozó korábbi terrormerényletre.  „Terrorista támadás volt, ahogy a bíróság is megítélte. Az ítélet üzenet is, hogy a terrorizmus mindenképpen terrorizmus, az elkövetők személyazonosságának nincsen jelentősége" – mondta az ügyésznő.

A bíróság az ítélet indoklásában leszögezte, hogy a jelenleg ártatlanságát hangoztató vádlott beismerő vallomásában olyan részleteket is ismertetett a nyomozókkal, melyekről azok addig nem tudtak.

Az ügyben egy második, a bűntett elkövetésekor kiskorú férfi is szerepelt, akivel tavaly vádalkut kötöttek. A vádalkuban a gyilkosságot ejtették, illetve összeesküvéssel összefüggő vádakra mérsékelték, és a tettét beismerő bűntárs öt és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott. 

Husszein Davabsa, az életben maradt kisgyermeket nevelő nagypapa, aki egy évet töltött unokájával egy izraeli kórházban, égési sérüléseit gyógyítva, elégedett volt az ítélettel, de közölte, hogy a döntés nem hozza vissza az életbe lányát, vejét, és másik, másfél évesen meghalt unokáját. Ben Uliel ügyvédje bejelentette, hogy a legfelsőbb bírósághoz fellebbez az ítélet ellen, mert szerinte jogainak megsértésével, kínzásokkal szedték ki védencéből a beismerő vallomást. A bűnösség kimondása után a büntetés mértékét megállapító teljes ítéletet nyár végére ígérik a bírók.

(Címlapkép: Arek Socha/Pixabay)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek